Çin Ve ABD Yönetimleri Ülkelerindeki Otomotiv Sektörüne Destek İçin Geçici Mevzuat Değişikliği Planlıyorlar

02 Nisan 2020

Çin yönetiminin koronavirüs salgını nedeniyle sıkıntıya giren otomotiv sektörüne destek olmak amacıyla, elektrikli araç üretim kotalarını geçici olarak gevşetmeye hazırlandıkları bildirildi. Çevre koruma amaçlı olan kota uygulamasının gevşetilmesine ek olarak, yeni hazırlanan bir diğer partikül salınım mevzuatının yürürlüğe girme tarihinin de altı ay sonraya ertelenmesi bekleniyor.

Öte yandan benzer bir adımın ABD tarfından da atılmasının beklendiği ve bu konuda Beyaz Saray’da bir çalışma yürütüldüğü öğrenildi. Yapılan çalışmada, otomobil üretiminde hali hazırda minimum %5 olan yıllık yakıt verimliliği artış zorunluluğunun %1.5’a çekilmesinin planlandığı öğrenildi.

Planlanan bu politika değişiklikleri, üretici firmaların zorunlu olan elektrikli araç üretme kotalarını azaltarak, kendileri için şu an daha karlı olan katı yakıtlı klasik araçları daha fazla üretebilmelerinin önünü açmayı ve bu kriz döneminde firmaları finansal açıdan bir nebze rahatlatmayı amaçlıyor.

Yeni nesil elektirikli araç üretimindeki kota baskısından geçici olarak kurtulacak olan otomotiv firmalarının, klasik araçlara göre çok daha maliyetli olan yeni model tasarımı ve geliştirme süreçleri ile ve çok daha agresif pazarlama ve reklam kampanyaları uğraşmamaları amaçlanıyor.

Çin yönetimi bir yandan da otomotiv sektöründeki piyasa talebini desteklemek amacıyla geçtiğimiz Salı günü bir açıklama yaparak, yeni nesil temiz enerjili araç satışlarındaki teşvik indirimlerinin çerçevesini genişleteceğini ve bu araçların iki yıl boyunca alım vergisinden de muaf tutulacağını açıklamıştı.

Kaynak: Reuters web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü