Çin’de Ekim Ayı Sanayi Üretimi %6.9 Arttı

16 Kasım 2020

Çin Ulusal İstatistik Bürosu tarafından 16 Kasım 2020 Pazartesi günü açıklanan verilere göre, fabrikalardaki üretim randımanı Ekim ayında beklentilerin üzerinde artarken, perakende satışların da buna ayak uydurduğu ve ekonomik iyileşme sürecinin ivme kazandığı gözlemlendi.

Çin’de Ekim ayında sanayi üretimi Eylül ayı verileri ile de uyumlu bir şekilde yıllık bazda %6.9 oranında arttı. Söz konusu artış ekonomistlerin %6.5 olarak yaptıkları tahminin de üzerinde gerçekleşmiş oldu.

Çin’de sanayi sektörü özellikle ihracat performansına bağlı olarak virüs salgınının yarattığı ekonomik krizden çok hızlı bir şekilde çıkmayı başardı. Koronavirüs salgının büyük ölçüde kontrole alınmasıyla birlikte, tüketici harcamalarının da artmaya başladığı bildirildi.

Ekonominin tekrar açılmasının ardından canlanan talebe bağlı olarak, Ekim ayında rafineriler ve döküm ocaklarının da yüksek kapasite ile çalıştıkları ve alüminyum ve ham petrol üretiminin rekor seviyelerde artış gösterdiği belirtiliyor.

Ulusal İstatistik Bürosu sözcüsü Fu Linghui, hizmet sektörünün de hızla canlandığını, buna bağlı olarak ekonomik büyümenin dördüncü çeyrekte hız kazanmasını beklediklerini söyledi.

Perakende satışlardaki artışın %4.9’luk tahminin altında kalmakla beraber, geçen yılın Ekim ayına göre %4.3 artış gösterdiği bildirildi.

Tüketici harcamalarındaki canlanmanın önemli bir kısmının otomobil satışlarına yansıdığı ve özellikle elektrikli araç satışlarına olan talebin artmasıyla motorlu vasıta satışlarının Ekim ayında %12.5 oranında arttığı açıklandı.

Ocak-Ekim ayları arasındaki dönemde sabit sermaye yatırımlarının da bir önceki yılın aynı zaman aralığına kıyasla %1.8 oranında arttığı bildirildi.

Çin ekonomisi yılın üçüncü çeyreğinde %4.9 oranında büyümekle beraber, yılsonu büyüme oranın %2’nin biraz üzerinde gerçekleşmesi bekleniyor.

Kaynak: Reuters web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü