Çin’de Hidrojen Yakıtlı Araçlar İçin Yeni Teşvik Politikaları Hazırlanıyor

14 Eylül 2020

Çinli otomobil üreticileri hidrojen yakıt pilleri ile çalışan otomobillerin satışlarının arttırılması amacıyla arka arkaya yeni planlar açıkladılar. Daha özel bir pazara hitap eden hidrojen yakıtlı otomobillerin satışının arttırılması için hükumetin de bu ay sonuna doğru destekleyici yeni politikalar açıklaması bekleniyor.

Volkswagen ve General Motors gibi batılı otomotiv firmaları ile de ortaklığı bulunan, Çin’in en büyük otomobil firması SAIC Motor yetkilileri geçtiğimiz Pazar günü yaptıkları bir açıklamada, 2025 yılına kadar 10 bin adet hidrojen yakıtlı araç satmayı planladıklarını duyurdular.

Ticari araç üreticilerinden Beiqi Foton Motor firmasından da geçen hafta yapılan bir açıklamada, 2023 yılına kadar 4 bin adet hidrojen yakıtlı araç satmayı hedefledikleri ve 2025 yılına kadar da bu rakamı 15 bin adede yükseltmeyi amaçladıkları belirtilmişti.

Firmaların bu açıklamaları Eylül ayının başında Maliye Bakanlığından bir yetkili tarafından yapılan bir duyurunun ardından geldi. Maliye Bakanlığından yapılan duyuruda hidrojen yakıt pilli araçların desteklenmesi için yakın gelecekte hükumetin bir dizi yeni destek paketi açıklayacağı belirtilmişti.

Çin’de şu anda 4 milyon adetten fazla elektrikli ve hibrit araç kullanımda iken, hidrojen yakıtlı araçların sayısının ise sadece 7 bin civarında olduğu belirtiliyor.

Çin’de hali hazırda elektrikli araç satışlarında sübvansiyon uygulaması yürürlükte bulunuyor. Fakat açıklanması beklenen yeni destek politikalarının daha etkili bir tedarik zinciri oluşturulması amacıyla yerel yönetimler ile üretici firmaların birlikte hareket ederek farklı bir ticaret modelini içermesi bekleniyor.

Yeni politikaların yürürlüğe koyulması için seçilen pilot bölgeler arasında Pekin, Şangay, Shanxi ve Doğu Jiangsu eyaletlerinin bulunduğu öğrenilirken, Reuters Ajansının bilgi almak için başvurduğu Maliye Bakanlığından konu ile ilgili yorum yapılmadı.

Daha önce Toyota ve Hyundai firmaları da Çin’de hidrojen yakıtlı araç üretmek niyetinde olduklarını açıklamışlardı.

Kaynak:  Reuters web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü