Çin’de Hükümet Yetkilileri ile Sanayiciler Otomobil Satışlarını Görüşmek Üzere Bir Araya Geldiler

11 Kasım 2019

Çin Otomobil Üreticileri Birliği’nin üst düzey yöneticilerinden Zen Guang, Reuters ajansına yaptığı açıklamada, hükümet yetkilileri ile otomotiv firmalarının sektörün problemlerini ve özellikle satış rakamlarındaki düşüşleri görüşmek üzere geçtiğimiz hafta sonu bir araya geldiklerini bildirdi.

Toplantının detaylarına ilişkin bilgi alınamamakla birlikte, görüşmenin ana hatlarının otomobil satışlarındaki azalma ve bununla ilgili alınabilecek tedbirler çerçevesinde, özellikle kırsal bölgelerde satışların teşvik edilmesi konularından oluştuğu öğrenildi.

Geçtiğimiz Haziran ayında Çin yönetimi tarafından otomobil satışlarının artırılmasına yönelik alınmış olan bir dizi tedbirin yeterince etkin olmadığı ve sektör yöneticilerini tatmin etmediği yaygın olarak konuşuluyor.

Toplantıdan sızan bilgilerde hükümet yetkililerinin kırsal bölgelerde otomobillerin hurda yaşları ile düzenlemeler yaptıklarını, otomobil şirketlerinin kırsal bölgelere uygun elektrikli araç çeşitleri sunmalarının uygun olacağını ancak, kısa vadede devletin direk teşvik uygulamalarına girmesini uygun bulmadıklarını, bunun sektöre yarardan fazla zarar getireceğine inandıklarını aktardıkları belirtildi.

Öte yandan Otomobil Üreticileri Birliği’nin bir yetkilisi, ellindeki verilere göre yılsonu itibarıyla otomobil satışlarındaki düşüşün %8’e ulaşarak, yaklaşık 26 milyon adet olarak gerçekleşeceğini, ancak 2023 yılına kadar bu rakamın tekrar 30 milyon adede yükselmesi için gerekli olan şartların da halen mevcut olduğunu açıkladı.

Söz konusu toplantıya hükümeti temsilen Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyonu, Sanayi Bakanlığı ve Ticaret Bakanlığı yetkililerinin katıldığı öğrenildi.

Kaynak: Reuters web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı,Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü