Çin’de Otomobil Satışları Ağustos Ayında da Azalmaya Devam Etti

10 Eylül 2021

Çin Otomobil Üreticileri Birliği (CAAM) tarafından 9 Eylül Cuma günü açıklanan yeni verilere göre, Ağustos ayında otomobil satışları %17,8 oranında azaldı. Küresel yarı iletken yonga kıtlığının olumsuz etkisi altında üretim yapılmaya devam edilen ülkede, otomobil satışları son dört aydır düzenli olarak azalmaya devam ediyor.

Açıklanan verilere göre Ağustos ayındaki toplam satışın ise 1,8 milyon adette kaldığı bildirildi.

Pandeminin olumsuz etkilerinin azalmasıyla birlikte, 2021 yılının ilk sekiz ayı itibarıyla Çin’de otomobil satışları yıllık bazda %13,7 oranında artış göstermişti.

CAAM üst düzey yetkililerinden Chen Shihua, basına yaptığı açıklamada, 2021 yılı için daha önce %6,5 olarak hedefledikleri büyüme rakamının bu şartlar altında gerçekleşmesinin mümkün görülmediğini söyledi.

Aralarında Ford, Honda, General Motors, ve Vokswagen gibi büyük üreticilerin de bulunduğu Çin’de faaliyet gösteren otomotiv firmaları, uzunca bir zamandır devam etmekte olan yonga kıtlığı nedeniyle planlama ve üretim faaliyetlerinde sorunlar yaşıyorlar.

Virüs salgınının dünyanın birçok bölgesinde halen ciddi bir tehdit olmaya devam etmesi nedeniyle, yonga tedarikinde yaşanmakta olan sorunların kısa vadede hızlı bir çözüme kavuşması beklenmiyor.

Açıklanan verilerde dikkat çeken en olumlu parametrenin ise yeni nesil araç satışları olduğu ve Ağustos ayında temiz enerjili araç satışlarının ikiye katlanarak 321 bin adete ulaştığı bildirildi. Bu rakamlara batarya, plug-in, hidrojen yakıtlı ve hibrit araçların tamamının dahil olduğu açıklandı.

Karbon salımı ve çevre kirliliğine karşı önlem olarak temiz enerji kullanan araçların satışına ve üretimine hükümetçe getirilen çeşitli teşvikler nedeniyle, Nio, Xpeng ve BYD gibi elektrikli araç üreten otomotiv firmaları yakın zaman önce yeni yatırımlar yapmış ve üretim kapasitelerini arttırmışlardı.

Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü