Çin’de Otomobil Satışları Ekim Ayında %4 Azaldı

12 Kasım 2019

Çin Otomobil Üreticileri Birliği (CAAM) tarafından dün (11 Kasım 2019) açıklanan verilerde, otomobil satışlarının Ekim ayında %4 oranında azaldığı bildirildi. Arka arkaya on altıncı ayı da düşüşle kapatan Çin otomobil piyasasındaki sıkıntı, üç ay önce yeni nesil enerjili araç satışlarına da sirayet etmişti. Geçtiğimiz Temmuz ayında elektrikli araç satışlarında da başlayan düşüş, Ekim ayında da devam etti.

Çin’de otomobil satışları bir önceki yıla kıyasla Ağustos ayında %6.9, Eylül ayında da %5.2 oranlarında azalmıştı. Yıllık bazda 1990 yılından beri sürekli yükselen bir trend izleyen otomobil satışları, ekonomik yavaşlama ve ABD ile devam eden ticaret savaşlarına koşut olarak ilk kez 2018 yılında bir önceki yıla göre azalmıştı.

CAAM tarafından açıklanan diğer verilerde, Ekim ayında yeni nesil elektrikli araç satışlarının da %45.6 oranında azaldığı görüldü. Yeni nesil araç satışları Eylül ayında da bir önceki aya göre %33 azalmıştı. Otomotiv sektöründeki sıkıntı geçtiğimiz yıl başlamış olmasına rağmen, yeni nesil araç satışları bu durumdan hiç etkilenmemiş ve 2018 yılında satışlar %62 oranında artmıştı.

Yeni nesil enerjili araç üretimi Çin hükümeti tarafından en başından beri devlet politikası olarak destekleniyor. Üretimin belli bir kısmının bu gruptan olması için otomobil şirketlerine kota uygulaması yapılıyor ve ayrıca devlet tarafından tüketiciye cazip gelecek sübvansiyon ve teşvikler de sağlanıyor. Fakat 2019 yılının başından itibaren, teşviklerde kesintiye gidilmesi yönünde hükümet tarafından bir karar alınmış ve tüm sektörleri kapsayan bu karar, elektrikli otomobil fiyatlarına da ciddi bir artış olarak yansımıştı.

Kaynak: Reuters web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü