Çin’de Otomobil Satışları Nisan Ayında %48 Oranında Azaldı

12 Mayıs 2022

Çin Otomobil Üreticileri Birliği (CAAM) tarafından 12 Mayıs Perşembe günü yayınlanan verilere göre, otomobil satışları Nisan ayında yıllık bazda %48 oranında azaldı. Salgın nedeniyle hem fabrikaların hem de galerilerin ay boyunca kapalı kalmasının bu derece sert bir düşüşe neden olduğu bildirilirken, elektrikli araç satışlarında yaşanan artış ise dikkat çekti.

Nisan ayında yaşanan bu düşüş, son on yılda gerçekleşen en sert düşüş olarak kayıtlara geçti. Koronavirüs salgını nedeniyle başta Şangay olmak üzere birçok sanayi kentinde Nisan ayı boyunca sıkı kapanma tedbirleri uygulamaya koyulmuştu.

CAAM tarafından yayınlanan bu verilerin konsolide olarak hem binek otomobilleri hem de ticari araçları kapsadığı öğrenildi. Geçtiğimiz Salı günü bir başka ilgili kuruluş tarafından yayınlanan otomotiv sektörü verilerinde, Nisan ayında binek otomobil satışlarındaki düşüşün %36 olduğu açıklanmıştı.

CAAM tarafından açıklanan diğer verilere göre, yılın ilk dört ayını kapsayan Ocak-Nisan arasındaki dönemde otomobil satışları %12 oranında azaldı.

Öte yandan Çin’de hızla gelişen elektrikli ve hibrit araç segmentindeki satışlara bakıldığında ise, Nisan ayında yıllık bazda %45’lik bir artış kaydedildiği ve Ocak-Nisan arasındaki dönemde de geçen yıla kıyasla iki kat artış olduğu gözlemlendi.

CAAM ve diğer bazı özel analistlerin ortaya koyduğu öngörülere göre, önümüzdeki aylarda salgın nedenli kapanmaların gevşemesi ve hem üretimin hem de otomobil talebinin artması ile birlikte, Nisan ayında yaşanan bu kayıpların yıl sonuna kadar telafi edilmesi bekleniyor. 
 
Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü