Çin’de Sanayi Şirketlerinin Karları Ağustos Ayında da Artmaya Devam Etti

28 Eylül 2020

Çin İstatistik Bürosu tarafından 27 Eylül 2020 Pazar günü yapılan açıklamada, sanayi firmalarının karlarında Mayıs, Haziran ve Temmuz aylarından sonra Ağustosta da artış kaydedildiği bildirildi. Sanayi ürünlerinde yaşanan fiyat yükselişi ve makine ve teçhizat üretiminde gerçekleşen artışın karlılığın yükselmesinde başat etkenler olduğu belirtildi.

Piyasada talebin tekrar artmaya başlaması, hükümet teşvikleri ve ihracatın canlanması gibi nedenlerle, Çin ekonomisindeki iyileşme sürecinin de devinim kazanmaya devam ettiği belirtiliyor.

İstatistik Bürosunun verilerine göre sanayi firmalarının karları Ağustos ayında bir önceki yıla göre %19.1 oranında artarak 89.9 milyar dolara ulaştı. Temmuz ayındaki artış da yine yıl bazında %19.6 olarak kaydedilmişti.

Ancak bütün bu verilere rağmen Vaşington ile Pekin arasındaki artarak devam eden gerginlik nedeniyle küresel ticarette ortaya çıkan belirsizliklerin sanayi şirketleri üzerinde bir baskı unsuru olarak varlığını sürdürdüğü belirtiliyor.

Temmuz ayında %14.7 artış gösteren ham madde üreten firmaların karları, Ağustos ayı sonunda %32.5’a ulaştı. Bunun nedeninin kısmen, ham petrol ve demir cevheri gibi uluslararası borsalarda işlem gören bazı emtiaların fiyatlarının tekrar yükselmeye başlaması olduğu tahmin ediliyor.

Makine teçhizat üretimi yapan firmaların karlılıklarının da yıl bazında %37 arttığı, bunların arasında elektrikli teçhizat üreten firmaların kar artışının %13.3 olduğu bildirildi.

Ağustos ayında gerçekleşen ihracat, tüketici fiyatları, ve fabrika üretimleri gibi tüm ekonomik göstergeler sanayi sektöründeki canlanmaya işaret etti. Fakat fabrika faaliyetlerindeki canlanma hızının diğerlerine göre bir miktar daha yavaş olduğu, bunun nedeninin de görece daha küçük firmaların karşı karşıya oldukları talep azlığı ve bazı mali darboğazlar gibi sorunlar olduğu bildirildi.

Çin’de ekonomiyi canlandırmak amacıyla vergi ve harçlarda indirime gidilmesi ve borçların ertelenmesi gibi bir dizi tedbirler yürürlüğe konuldu. Ancak bununla birlikte, Çin’in her geçen gün yüksek teknolojili ve ucuz iş gücüne sahip diğer bazı ülkelerle daha fazla rekabet etmek zorunda kaldığını belirten ekonomistler, buna koşut olarak değer zincirini artırma konusunda başarılı olamamaları durumunda Çin ekonomisinin durgunluğa girebileceği uyarısında bulundular.

Yapay zeka, 5G ve yarı iletkenler gibi yüksek teknoloji alanlarına olan yatırım miktarını yükseltmeyi hedefleyen Çin yönetimi, aynı zamanda tedarik zincirlerini daha güvenilir kılmak amacıyla yenilikçi materyallerin geliştirilmesi konusuna da büyük ağırlık veriyor.

Öte yandan Temmuz ayında %6.5 olan sanayi firmalarının borç ve yükümlülüklerinin de Ağustos ayı sonu itibarıyla %6.6’ya yükseldiğine dikkat çekildi.

Temmuz ayı sonu itibarıyla Devlet sermayeli sanayi şirketlerinin kazançlarında bir önceki yıla kıyasla %23.5 oranında kayıp olduğu, fakat bu kaybın Ağustos sonunda %17’ye gerilediği bildirildi.

Özel sektör şirketlerinin karlarının da Ocak ve Temmuz ayları arasında bir önceki yılın aynı dönemine göre %5.3 oranında azaldığı, yine bu düşüşün de Ağustos sonu itibarıyla %3.3’e gerilediği belirtildi.

Kaynak: Reuters web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü