Çin’de Sanayi Şirketlerinin Karları Ekim Ayında %28.2 Oranında Arttı

27 Kasım 2020

Çin Ulusal İstatistik Bürosu 27 Kasım 2020 Cuma günü sanayi verilerini açıkladı. Açıklanan verilere göre sanayi şirketlerinin karları Ekim ayı itibarıyla yıllık bazda %28.2 oranında artış göstererek 97.79 milyar dolara ulaştı.

Söz konusu artışın 2017 yılının Ocak-Şubat döneminden bu yana kaydedilen en yüksek artış oranı olduğu belirtildi. İstatistik Bürosu yetkililerinden Zhu Hong yaptığı açıklamada, kar meblağındaki sert yükselişe neden olan en önemli etmenlerden birisinin yatırım gelirlerinde meydana gelen artış olduğunu söyledi.

Özellikle ihraç ürünlerine olan yurt dışı talebin fazla gevşememesi nedeniyle, Çin’de sanayi sektörünün kovid-19 salgının yarattığı olumsuz ortamdan çok hızlı bir şekilde kurtulmayı başardığı ifade edildi. Sanayi şirketlerinin karları Ocak ile Eylül ayları arasında bir önceki yıla kıyasla %2.4 azalmıştı. Ekim ayındaki bu sert artışla birlikte, Ocak ile Ekim ayları arasındaki dönemde sanayi karları %0.7 oranında artışa geçmiş oldu.

Zhu Hong tarafından yapılan açıklamada, büyümede etken olan sektörlerin özellikle ekipman imalatı ve elektronik olduğu, otomotiv sektörünün de aynı dönemde istikrarlı bir iyileşme performansı ortaya koyduğu belirtildi.

Açıklanan diğer göstergelere göre, sanayi şirketlerinin pasifleri Ekim ayı sonu itibarıyla yıllık bazda %6.8 arttı. Aynı gösterge Eylül ayında %6.6 seviyesindeydi.

Devlet sermayeli sanayi şirketlerinin kazançları ilk on ayda %7.5 azaldı. İlk dokuz aydaki kaybın ise yıllık bazda %14.3 seviyelerine kadar yükselmiş olduğu belirtildi.

Özel sektör şirketlerinin karlarının Ocak-Ekim arasındaki dönemde %1.1 arttığı, Eylüle kadar olan ilk dokuz aylık dönemde ise bu oranın eksi %0.5 seviyesinde olduğu bildirildi.

İstatistik Bürosunun yaptığı bu çalışmaya, ana faaliyetlerinden elde ettikleri yıllık ciroları 20 milyon yuan (yaklaşık 3 milyon dolar) ve üzerinde olan büyük firmaların dahil edildiği öğrenildi

Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü