Çin’de Sanayiye Hükümet Müdahalesi Azalacak

25 Mart 2019

Çin Sanayi ve Bilgi Teknolojileri Bakanı Miao Wei, 25 Mart tarihinde yapılan Kalkınma Forumu toplantısında yaptığı açıklamada, sanayi sektörüne doğrudan devlet müdahalesini azaltacaklarını söyledi.
Bakan Miao Wei “İmalat sanayisinin gelişimini desteklemek ve kaynak tahsislerinin piyasa şartları tarafından serbestçe belirlenmesine olanak tanımak amacıyla, devletin üretime doğrudan müdahalesini ve mikro yönetim anlayışını peyderpey azaltacağız” şeklinde konuştu.
Söz konusu açıklamaların önümüzdeki Perşembe günü ABD ile Çin heyetleri arasında Pekin’de gerçekleşecek olan ticaret müzakereleri toplantısının hemen öncesinde yapılmış olması dikkat çekti.
Çin’de devletin sanayiye doğrudan müdahalesi konusu, ABD ile Çin arasındaki ticari gerilimin başlıca nedenlerinden birini oluşturuyor. Devletin sanayiye açıktan destek ve sübvansiyonlar sağlıyor oluşu diğer batılı ülkeler tarafından da endişe ile karşılanıyor.
ABD yönetimi, Çin hükümetinin sanayi sübvansiyonları ve fikri mülkiyet hakları gibi konulardaki mevcut uygulamalarını değiştirmemesi durumunda, ilave yaptırımlar uygulayacakları yönünde tehditte bulunmuştu.
Öte yandan Çin hükümeti, müzakerelerde Amerika’nın en çok önem verdiği başlıklardan biri olan dijital ticaret konusunda ve Amerikan teknoloji firmalarına uygulanan diğer kısıtlamaların kaldırılması hususunda taviz vereceğine ilişkin bir işaret vermedi.
Bir diğer önemli konu da Çin hükümetinin yarı iletkenler, robotik ve yapay zeka gibi kendi yüksek teknoloji projelerini destekleme konusunda çok hırslı ve kararlı olmaları. Bu durum, doğrudan destek ve sübvansiyonların yüksek teknoloji sanayii söz konusu olduğunda uygulanmaya devam edeceği şeklinde yorumlanıyor.

Kaynak: Reuters web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü