Çin’de Şubat Ayının İlk Yarısında Binek Otomobil Satışları %92 Azaldı

21 Şubat 2020

Çin Binek Otomobilciler Birliği (CPCA) tarafından yapılan açıklamada, Şubat ayının ilk on altı gününde perakende binek otomobil satışlarının korona virüs salgınına bağlı olarak yıllık bazda %92 oranında azaldığı bildirildi.

Birlik tarafından ortaya koyulan verilerde, virüs salgınının otomobil piyasasını ne denli güçlü bir şekilde sarstığını ortaya koyan rakamlar sunuldu. Açıklanan verilere göre geçen yıl aynı zaman diliminde satılan binek otomobil sayısı 59,930 iken, bu yılki satış rakamının 4,909 adette kaldığı belirtildi. Ayrıca aynı dönemde otomobil bayiliği için yapılan yeni başvuruların da sadece birkaç adet ile sınırlı kaldığı bildirildi.

Geçen hafta Çin Otomobil Üreticileri Birliği (CAAM) tarafından Reuters Ajansına verilen beyanatta, virüs salgının etkisinden dolayı yılın ilk yarısında otomobil satışlarının %10 dolayında düşmesini bekledikleri ve salgının Nisan ayından önce kontrol altına alınabilmesi durumunda yılsonunu yaklaşık %5’lik bir düşüşle kapatmanın mümkün olabileceği belirtilmişti.

Öte yandan Çin Ticaret Bakanlığı’ndan da konu ile ilgili bir açıklama yapılarak, geçtiğimiz yıl toplam 25 milyon adet aracın satıldığı otomobil piyasasına tekrar istikrar kazandırmak adına otomobil alımlarını cazip kılacak ekstra tedbirlerin yakında yürürlüğe koyulacağı bildirildi.

Kaynak: Reuters web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü