Çin’in ABD Birinci Faz Ticaret Anlaşması Taahhütleri Değişmedi

13 Ocak 2020

ABD Hazine Bakanlığı tarafından, Çin’in ABD ile yapacağı Birinci Faz Ticaret Anlaşması’na ilişkin taahhütlerinin anlaşmanın uzun çeviri sürecinde de değişmediği ve belgenin bu hafta içinde yayınlanacağı açıklandı. Açıklamada, 13 Aralık tarihinde uzlaşılan Çin’in yıllık 40 ila 50 milyar dolarlık ABD tarım ürünü alma taahhüdü ve iki yılda toplam 200 milyar dolarlık ABD ürünü alma taahhüdünde bir değişiklik olmadığı belirtildi. Pekin tarafından söz konusu alım taahhütleri ise henüz teyit edilmemiş durumda; Çinli yetkililer, Vaşington'un müzakereler sırasında pozisyonunu defalarca değiştirmesi nedeniyle Birinci Faz Ticaret Anlaşması’nın detaylarını kamuoyu ile paylaşmama konusunda son derece dikkatliler.

Birinci Faz Ticaret Anlaşması, 15 Ocak tarihinde Beyaz Saray’da düzenlenecek törenle imzalanacak. Beyaz Saray yetkilileri, söz konusu etkinlik için 200'ün üzerinde kişiye davet gönderildiğinde bile, Çince anlaşma metnine henüz son halinin verilmemiş olduğunu açıklamıştı. Hazine Bakanlığı ise, çeviri sürecinin çok teknik bir konu olduğunu ve imzaların atılacağı gün büyük ihtimalle İngilizce versiyonun yayınlanacağını belirtti.

15 Ocak Çarşamba günü Birinci Faz Ticaret Anlaşması’nın imzalanmasıyla, Trump’ın Çin’in ticari ve ekonomik uygulamalarını değiştirmeyi amaçladığı 18 aylık ticaret savaşı yatışacak olmakla birlikte, ABD’nin Çin’den yaklaşık 370 milyar dolarlık ithalatını kapsayan ek gümrük vergisi uygulamaları yürürlükte kalmaya devam edecek.

Trump yönetiminin bu yıl başlatmak istediği İkinci Faz müzakerelerinin ise, Birinci Faz Ticaret Anlaşması kapsamında ele alınmayan Pekin’in Çin devlet işletmelerine yönelik yoğun sübvansiyonları ile dijital ticaret ve siber güvenlik konularındaki kısıtlamaları ele alması bekleniyor.

Kaynak: Reuters web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
YayInlayan: T.C.Ticaret Bakanlığı,Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü