Çin’in Artan Rekabeti Karşısında, Toyota ve Panasonic Elektrikli Araç Bataryasında Ortak Girişim Kuruyor

21 Ocak 2019

Toyota ve Panasonic’in, Çinli rakipleriyle rekabet edebilmek adına, elektrikli araç bataryası üretmek üzere gelecek yıl ortak girişim başlatmaya hazırlandıkları belirtiliyor. %51’ine Toyota’nın, kalan %49’una da Panasonic’in sahip olacağı ortak girişimin, Toyota’nın elektrikli araç teknoloji ortakları Mazda ve Subaru’ya da batarya tedarik edebileceği belirtiyor. Ortak girişim, iki şirketin 2017 yılının sonlarında açıkladıkları ve daha yüksek enerji yoğunluğuna sahip prizmatik bataryaların ortak geliştirilmesinde ilişkin anlaşma temelinde oluşturulacak. Bir Toyota sözcüsü, iki şirketin 2017’de açıklanan batarya ortaklığı üzerinde çalıştığını ve daha fazla yorum yapamayacağını belirtirken, Panasonic de aynı yorumu yaptı. İki şirketin, ortak girişim planını bu hafta açıklayabileceği belirtiliyor.
Batarya konusundaki ortak girişimi, Toyota’nın 2030 yılına kadar yılda yaklaşık 1 milyon adet sıfır emisyonlu elektrik bataryalı ve yakıt hücreli araç satış hedefine ulaşmasına yardımcı olacak. Anlaşma, Contemporary Amperex Technology isimli Çinli şirketin, hızla büyüyen iç pazarın etkisiyle, uzun zamandır sektör lideri olan Panasonic ile aynı seviyeye geldiği bir dönemde, Panasonic’e batarya üretiminde maliyet ve ölçek avantajları sağlayacak. Ayrıca anlaşma, hâlihazırda Tesla’nın tüm modelleri için tek batarya tedarikçisi olan Panasonic’in, daha önce üretimde aksaklıklar yaşayan ve Japon üreticinin kazancını olumsuz etkileyen Tesla’ya olan bağımlılığını azaltabilir.
Planlanan ortak girişime göre Panasonic, Japonya ve Çin'deki prizmatik batarya ile ilgili ekipman ve tesislerinin çoğunu ortak girişime kaydırırken, Tesla için batarya üreten tesislerin şirkette kalacağı belirtiyor. Panasonic, hâlihazırda Toyota için prizmatik batarya üretirken, Tesla için diz üstü bilgisayarlardakine benzer silindirik batarya üretiyor. Panasonic’in Honda ve Ford dâhil olmak üzere diğer otomotiv üreticilerine nasıl prizmatik batarya tedarik edeceği ise henüz netleşmedi.
 
Kaynak: Reuters web sitesinden tercüme edilmiştir.

Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü