Çin’in Ham Petrol İthalatı Mart Ayında Yıllık Bazda %14 Oranında Azaldı

13 Nisan 2022

Gümrükler Genel İdaresi tarafından 13 Nisan Çarşamba günü açıklanan verilere göre, Çin’in petrol ithalatı Mart ayında yıllık bazda %14 oranında azaldı.

Dünyanın en büyük ham petrol müşterisi konumunda olan Çin’in Mart ayında 42,71 milyon ton (10,06 milyon varil/gün) petrol ithal ettiği açıklandı.

Karşılaştırmalı verilere göre, Çin’de geçen yılın Mart ayında 11,69 milyon varil/gün petrol ithal edilirken, bu yılın Ocak ve Şubat ortalamalarında ise 10,53 milyon varil/gün petrol ithal edildiği görüldü.

Yılın ilk çeyreğinde toplam 127,85 milyon ton petrol ithal edildiği ve bunun da üç aylık dönem için yıllık bazda %8 oranında bir düşüşe tekabül ettiği açıklandı.

Analistlerin tahminlerine göre, Çin’deki bağımsız rafineriler Mart ayında kapasitelerini sadece %50 seviyesinde çalışacak ölçüde azalttılar. Geçtiğimiz yılın aynı döneminde ise bu kapasite kullanım oranının %70 düzeyinde olduğu tahmin edildi.

Mart ayında petrole olan iç talebin de pandemi kısıtlamaları ve kapanmalar nedeniyle azaldığı belirtildi.

Çin’in Mart ayındaki doğalgaz ithalatının ise 7,985 milyon ton seviyesinde gerçekleştiği ve bu rakamın 2020 yılının Ekim ayından bu yana kaydedilen en düşük seviye olduğu da verilen diğer bilgiler arasında yer aldı.

Açıklanan diğer gümrük verilerine bakıldığında, Çin’in rafine edilmiş petrol ürünleri ihracatının Mart ayında 4,07 milyon ton olduğu ve geçen yılın aynı ayına kıyasla %40 oranında düşüş gösterdiği görüldü.
 
Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü