Çin’in Rafineri Petrol Üretimi 2021 Yılında %4.3 Oranında Arttı

18 Ocak 2022

Çin’in petrol üretimi 2021 yılında %4,3’lük bir artışla rekor kırdı. Geçtiğimiz yıl özellikle ilk altı aylık dönemde petrol talebinde bir patlama yaşandığı ve bu talep oranında üretimde de artışa gidildiği belirtildi.

2021 yılında rafinerilerdeki günlük işlem hacmi 703,55 milyon ton, bir başka deyişle 14,07 milyon varil oldu.

Ulusal İstatistik Bürosu tarafından 17 Ocak Pazartesi günü açıklanan bu verilere göre, Aralık ayı petrol üretimi de 58,73 milyon ton olarak gerçekleşti ve yıllık bazda %2,1 oranında azaldı.

Yıl sonuna doğru piyasada arz fazlası oluştuğu ve devlete ait rafinerilerin üretimi kıstığı bildirilirken, özel sektörün de düşük trendde üretime devam ettiği açıklandı.

2021 yılının ilk atı ayı bir önceki yılın aynı dönemi ile kıyaslandığında, petrol üretimindeki artış oranı %11’e ulaştı.

Yılın üçüncü çeyreğine gelindiğinde ise, koronavirüs vakalarında tekrar bir sıçrama yaşandı ve petrol ihracat kotalarında büyük oranda kesintiye gidilmesi ile birlikte, üretim miktarı da azalmaya başladı.

Pazartesi günü açıklanan bir diğer veri de ham petrol üretimine ilişkindi. Ham petrol üretimi de 2021 yılında %2,4 oranında artarak günlük 199 milyon tona ulaştı. Bu miktarın 2016 yılından bu yana kaydedilen en yüksek üretim hacmi olduğu bildirildi.

Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü