Çinli Madenciler İle Batarya Üreticileri Lityum Metali İçin Hızlı Bir Biçimde Gruplaşmaya Gidiyor

11 Mayıs 2022

Elektrikli araçlara geçişin hızlı bir biçimde gerçekleşiyor olması, temiz enerji devriminin anahtarı olan metalin eksikliğini ortaya koyarken, Çinli madenciler ile pil üreticileri daha yakın ilişkiler kurmakta.

Lityum, geçen yıl Çin'de %400'den fazla değerlenerek Pekin yönetimini endişelendirirken Arjantin'den Zimbabve'ye kadar bir dizi ülkeyle anlaşmaların imzalanmasını da ateşledi. Pil üreticileri, elektrikli araç isteminin fiyatları yükseltmesiyle güç üretimi donanımlarında kullanılan gümüşe benzer beyaz bir gereç olan lityum metali edinimini güvence altına almak amacıyla hızlı davranmaya başladı.

Çinli pil üretim firması Gotion High-tech, Arjantin'in Devlete ait madencilik firması Jujuy Energía y Minería Sociedad del Estado ile birlikte bölgede bir lityum karbonat rafinerisinin inşa edilmesinin değerlendirilmesi konusunda işbirliği yapmayı düşünürken Zimbabve'de ise Chengxin Lithium Group Co. ile Sinomine Resource Group Co firmaları ile Lityum metalini arayıp çıkarmak amacıyla ortak girişim kuruyor.

BloombergNEF analizcisi Allan Ray Restauro, “Yeni gelişmelerin çoğu, lityum edinim zincirinin kontrolünü ele geçirmek amacıyla Çin’in uygulamakta olduğu strateji olan denizaşırı kaynaklara sahip olma hedefini güvence altına almak isteyen Çin'deki küçük ölçekli oyuncuları içeriyor.” yorumunda bulunurken bazı ülkelerde yapılmakta olan kamulaştırmanın Çin’in bu stratejisi için risk oluşturabileceğini belirtti.

Çinli madencilik devi Tianqi Lithium Corp ile pil üreticisi CALB firmaları lityum metali konusunda takım oluşturmaya doğru ilerlemekte. İki firma ayrıca edinim anlaşması imzalamaları sonrasında pil hücresi üretimi ile lityum tuzunun arıtılması da içerisinde olmak üzere değişik alanlarda yatırım ile araştırma konularında da işbirliği yapacak.

Pil üretiminde kullanılan metalleri üreten endüstriler üzerinde Çin’in egemen oluşu, küresel Korona salgını sırasında ortaya çıkan edinim zinciri sorunlarının iç piyasadan kolayca edinilebilir bileşenlere sahip olmanın önemini göstermesi nedeniyle ABD ile Avrupa’yı bu konuda karşılık vermeye zorluyor.  Emtia alım satım firması Trafigura Group, Birleşik Krallık'ta yeni bir lityum rafinerisine yatırım yapmayı planladığını açıklarken ABD’de Biden Yönetimi, ülkenin önemli pil metalleri üretimini hızlandırmak için bastırıyor.

Kaynak: Miningweekly
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü