Daimler Firması İle İşçi Konseyi Arasında Müzakereler Devam Ediyor

13 Temmuz 2020

Daimler firmasındaki işçi temsilcileri tarafından 13 Temmuz 2020 tarihinde yapılan bir açıklamada, şirketin uygulamaya karar verdiği tasarruf tedbirleri kapsamında işçi çıkarmaları ile ilgili devam etmekte olan müzakerelerin olumsuz seyir almaya başladığı belirtildi. Yapılan açıklamada, geçtiğimiz hafta sonu bir yönetim kurulu üyesinin 15,000 kişiyi kapsayan bir istihdam kesintisinin planlandığı yönünde verdiği beyanatın müzakereleri zora sokacağı belirtildi.

Koronavirüs salgınından en fazla etkilenen sektörlerden birisi olan otomotiv sanayisinde birçok fabrika, galeri ve teşhir salonları kapanmış ve bunun neticesinde büyük firmaların önemli bir kısmı finansal sıkıntılar nedeniyle tasarruf tedbir politikalarını gündemlerine almışlardı.

Daimler firması geçtiğimiz Kasım ayında virüs salgını daha henüz başlamamışken, gelecek üç yıl boyunca küresel ölçekte en az 10,000 kişilik bir istihdam kesintisine gideceğini açıklayarak yeni yatırımlar gerektiren elektrikli araç üretimine uyum sağlamak ve azalan satışların yarattığı mali baskılardan kurtulmak isteyen diğer büyük otomobil üreticilerine bu konuda ayak uydurmuştu.

Mercedes markasını da bünyesinde bulunduran Daimler firmasının yönetim kurulu üyesi Wilfried Porth geçtiğimiz hafta sonu Stuttgarter Zeitung gazetesine verdiği beyanatta, şirket bünyesindeki 15,000 personele teşvikli emeklilik önerileceğini, kabul etmeyenlerin ise zorunlu olarak işten çıkartılacağını açıkladı.

İşçi konseyinden Pazartesi günü yapılan bir açıklamada ise, söz konusu durumun ciddiyetinin farkında oldukları ancak yönetim ile yürütmekte oldukları müzakerelerin tonunun sertleşmeye başladığı ve iyi niyetlerinin test edildiği yönünde ifadeler kullanıldı. Daimler’in geçmişte daha önce de benzer kriz şartlarına maruz kaldığını fakat her seferinde alternatif çıkış yolları bulunduğu hatırlatıldı.

Öte yandan aynı gün Daimler firması tarafından basına gönderilen resmi açıklamada, şirketin zorunlu işçi çıkarma uygulamalarından sonuna kadar kaçınmak istediği ancak bunun için masrafları azaltma yolunda alternatif formüller yaratmak zorunda oldukları belirtildi.

Kaynak: Reuters web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü