Daimler ve Geely İşbirliği Smart Otomobil Markasına da Uzandı

28 Mart 2019
Daimler yetkililerinin bugün (28 Mart 2019) yaptıkları açıklamaya göre şirketin üreteceği yeni nesil Smart marka elektrikli otomobiller, Çinli otomotiv devi Geely ile ortak girişim çatısı altında devam edecek.
Küçük segmentteki şehir arabaları pazarında aslında birbirlerine rakip konumda olan bu iki firmanın daha önce de çeşitli şekillerde işbirlikleri olmakla birlikte, bu son gelişmenin taraflar arasındaki mevcut ittifakı daha da sağlamlaştırdığı değerlendiriliyor.
Daimler firmasından verilen bilgiye göre, yeni nesil Smart marka otomobillerin üretimi Çin’de özel amaçla inşa edilmiş fabrika tesisleri içerisinde başlayacak. Ayrıca Daimler’in sahip olduğu imalat, tasarım ve mühendislik konularındaki deneyim ve teknolojileri de Geely ile paylaşıma açılacak.
Her iki şirketin de yetkililerinin katıldıkları ortak basın toplantısında yapılan açıklamada, söz konusu girişimin finansal boyutuyla ilgili bilgi verilmezken, anlaşmaya ilişkin detayların 2019 sonuna kadar netleşeceği bilgisi verildi.
2018 yılında Geely Yönetim Kurulu Başkanı Li Shufu kurul kararıyla Daimler hisselerinin %9,69’unu satın alarak şirkete ortak olmuştu. Geçtiğimiz ay ise, Daimler İcra Kurulu Başkanı Dieter Zetsche, Geely firması ile sürdürmekte oldukları işbirliğini daha da derinleştireceklerini beyan etmişti.
İki şirket geçen yıl ayrıca çevrimiçi taksi sektöründe de bir ortak girişim firması kurmuşlardı.
 
Kaynak: Reuters web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü