Demir Cevheri ve Bakır, Küresel Salgın Yaşanırken İyi Durumda

27 Kasım 2020

Sanlam Private Wealth ekonomik danışmanlık firması, Korona virüsü salgınının endüstryel ürünlere istemi olumsuz etkilediğini, ancak tüm piyasanın eşit biçimde etkilenmediğini açıkladı. 
 
Demir cevheri ve bakır gibi Çin'in daha fazla dışalıma bağımlı olduğu emtialar, genellikle ülkenin dışalıma bağımlılığının daha az olduğu alüminyum ve metalurjik kömür gibi mallardan daha iyi performans gösterdi. Sözkonusu durum, büyük ölçüde, Nisan ayından bu yana Çin talebindeki hızlı toparlanmanın bir sonucuydu.
 
Genel olarak, enerji ile bağlantılı emtialar, özellikle de termik kömür ve petrol, ulaşım ve sanayi sektörlerinde enerji kullanımı dünya çapında hızla gerilerken çok düşük fiyatlardan elden çıkarıldı. Altın ve gümüş gibi değerli metaller, yatırımcılar güvenli ürünlere yöneldikleri için iyi performans gösterdi.
 
Demir cevheri ve bakır üretiminde de virüs kaynaklı bazı kesintiler oldu, ancak diğer küçük ölçekli malları etkilediği kadar güçlü değildi.
 
Sanlam Private Wealth analizcisi Christiaan Bothma, "Tüm büyük emtia mallarının fiyatları Mart ve Nisan aylarındaki düşük düzeylerden sonra toparlandı, ancak fiyat performansları farklı gerçekleşti. Petrol fiyatları, yıl başına göre hala %30'un üzerinde düşük düzeylerde seyrederken, bakır ve alüminyum ise kayıplarını büyük ölçüde kurtardı. Demir cevheri ise bu yılın Ağustos ayında yaklaşık %30 oranında fiyat artışıyla yıldız oyuncu oldu." yorumunu yaptı.
 
Kaynak: miningweekly
Yayınlayan: T.C.Ticaret Bakanlığı,Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü