Dünya Moskova'ya Direnirken Çin, Rusya'dan Ucuza Koklaşabilir Taşkömürü Alıyor

29 Nisan 2022

Çin, Rusya’dan çelik üretiminde kullanılan kömür dışalımını Mart ayında (2022) iki kattan fazla artırarak, diğer ülkeler Ukrayna'daki savaş nedeniyle teslimatları yasaklamak üzere girişimlerde bulunurken, sözkonusu kömür yakıtını indirimli olarak edindi.

Çin gümrük verilerine göre, Rusya'dan yapılan koklaşabilir taş kömürü dışalımı, geçen yılın aynı ayındaki 590.000 tonluk ve Şubat ayındaki (2022) 1,1 milyon tonluk dışalım rakamları ile karşılaştırıldığında Mart ayında (2022) 1,4 milyon tona yükseldi.

Elektrik enerjisi üretiminde kullanılan termal kömür dışalımı ise, hava sıcaklıklarının ılık seyretmesinin istemi düşürmesi ve Çin'in yerli üretimi artırması nedeniyle geriledi.

Çin, Rusya’dan kömür dışalımını yasaklamak üzere Japonya ile Avrupa Birliği ülkeleri gibi diğer önemli alıcıların girişimlerde bulunmaları sonucunda Rusya’nın ülkesinden yurtdışına satmakta olduğu kömüre uygulamaya başladığı büyük indirimlerden yararlanıyor. Rus kömürünün fiyatı geçen yıl ılımlı bir biçimde artmasına karşılık, yine de hala Endonezya ile Moğolistan gibi diğer kömür sağlayıcısı ülkelerin fiyatlarının oldukça altında.

Asya'nın en büyük ekonomisi, Ukrayna krizinden sonra uluslararası bankaların ve armatörlerin engellemelerine rağmen Rusya'dan enerji satın alımını artırmakla ilgilendiğinin sinyallerini vermekte.

Çin ayrıca yerli kömür üretimini büyük ölçüde artırmaya çalışırken, diğer yandan ülkesinin madenleri çelik fabrikaları için uygun olmayan düşük kaliteli yakıt üretiyor ki sözkonusu bu durum da Çinli çelik üreticilerinin koklaşabilir taş kömürü edinmek için hala denizaşırı kömür sağlayıcılarına bağımlı olduğu anlamına geliyor.

Kaynak: miningweekly
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü