Elektrikli Araç Bataryası Rekabetinde Avrupa Hamlesi

06 Mayıs 2019

Fransa Maliye Bakanı Bruno La Maire ve Almanya Ekonomi Bakanı Peter Altmaier elektrikli araç imalatının temel bileşenlerinden olan bataryaların Avrupa’da üretilmesi için iki ülke olarak ortak yatırım yapma konusunda anlaşmaya vardıklarını açıkladılar. Bu kararla, ABD ve Çin sanayisinin hakimiyetinde olan batarya üretiminde hem rekabetin artırılması hem de Avrupa’nın dış pazara bağımlılığının azaltılması amaçlanıyor.
Fransız bakanın açıkladığına göre, önümüzdeki dört yıl içerisinde birisi Almanya’da diğeri Fransa’da olmak üzere iki fabrikanın açılması ve her birinde bin beş yüz kişiye istihdam sağlanması hedefleniyor.
İlk etapta gelişmiş sıvı pil imalatı ile üretime başlaması ve daha sonra 2025 ya da 2026 yıllarında katı pil teknolojisine geçmesi planlanan fabrikalara beş ila altı milyar Euro tutarında yatırım yapılacağı belirtildi.
Otomotiv teknolojisinde yaşanmakta olan değişim nedeniyle; alınan bu kararın stratejik önem taşıdığını belirten La Maire, Avrupa’nın ABD ve Çin karşısında rekabetçi olabilmek için bu adımı atmak zorunda olduğunu sözlerine ekledi.
Geçtiğimiz hafta başında Almanya ve Fransa, batarya üretiminde sınır ötesi işbirliklerine olanak sunacak konsorsiyumların devlet desteği alabilmesi amacıyla hazırlanmış bulunan bir taslağın Avrupa Komisyonunca bir an önce onaylanması için girişimde bulunmuşlardı. Elektrikli araç bataryası üretmek amacıyla konsorsiyum içerisinde yer alan kuruluşlar arasında Fransız batarya üreticisi Saft, otomobil üreticileri Opel ve PSA Grup şirketleri bulunuyordu.
Elektrikli araç teknolojisinin dünya otomotiv sektöründeki tedarik zincirlerinde büyük bir değişim yarattığını belirten Almanya Ekonomi Bakanı Peter Altmaier, Avrupa’nın rekabette geride kalmaması için bir an önce harekete geçmesi ve doğru pozisyon alması gerektiğini söyledi.

Kaynak: Reuters web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü