Elektrikli Araç Ve Motorlu Araç Üretimleri Arasındaki Kar Marjı Farkı Önümüzdeki Altı Yıl İçinde Kapanmış Olacak

21 Mart 2019

Volvo firması tarafından Reuters’e yapılan açıklamada, 2025 yılına gelindiğinde elektrikli araçlar ile klasik motorlu araçlar arasındaki kar marjlarının başa baş noktasına gelmesini bekledikleri ifade edildi.
Küresel otomotiv sektörünün temsilcileri önümüzdeki beş ila on yıl içerisinde elektrikli araç pazarının 300 milyar dolar daha büyümesini bekliyorlar. Ancak, elektrikli araç bileşenlerinin yüksek maliyetli olması ve ilk yıllarda satışların çok hızlı olamayacağı gibi nedenlerle, kısa vadede kar marjlarının yüksek olması beklenmiyor.
Volvo elektrikli araç ve sürücüsüz araç teknolojilerine her yıl yaklaşık 1 milyar dolar ayırıyor. Önümüzdeki 5 yıl içerisinde tamamen elektrikle çalışan 5 yeni modeli piyasaya sürmeyi hedefliyorlar.
Elektrikli otomobilde ilk modeli geçtiğimiz ay lüks segmentteki yan kuruluşları olan Polester markası altında piyasaya süren Volvo, bu modelle Tesla 3’ün pazarını hedefliyor. Ayrıca yakın zamanda Volvo markası ile de tam elektrikli bir küçük SUV modelini piyasaya sürmeye hazırlanıyorlar.
Genel Müdür Hakan Samuelson Reuters’e yaptığı açıklamada 2025 yılı için tahmin ettikleri kar marjının, 2015 yılında elde ettikleri marjdan çok daha düşük olmasını beklediklerini, çünkü elektrikli araçların çok daha maliyetli ve pahalı olduğunu belirtti.
Samuelson, batarya ve benzeri elektrikli araç parçalarının maliyetinin zamanla düşeceğini ve bir yandan da klasik motorlu araçlara olan talebin azalacağını, bunun da kar marjına bir azalma olarak yansıyacağını, bu iki faktörün bir araya gelmesiyle de, 2025 yılında elektrikli ve motorlu araçlar arasındaki kar marjının birbirine yakın seyretmesini beklediklerini sözlerine ekledi.

Kaynak: Reuters web sitesinden tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü