Elektrikli Araçlara Geçiş Süreci Danimarka’da Bütçe Açığı Endişesi Yaratıyor

08 Eylül 2020

Danimarka’da hükûmet tarafından görevlendirilen bir komisyonun hazırladığı raporda, iklim politikaları hedeflerinin gerçekleştirilebilmesi için finansman kaynaklarının yeterli olmadığı ve mevcut hedeflerin bütçe açığına neden olmadan tutturulabilmesinin zor olacağı ifade edildi.

Danimarka’nın iklim politikaları içerisinde yer alan en önemli projenin fosil yakıtlı araçlardan elektrikli araçlara mümkün olduğu kadar hızlı bir geçiş sağlayarak 2030 yılına kadar emisyon miktarını %70 azaltmak ve 2050 yılında ise tamamen iklim zararsız bir statüye kavuşmak olduğu belirtildi.

Danimarka’da devletin en çok vergi toplayıp gelir elde ettiği kalemlerin başında otomobil ve otoyol ücretleri geliyor. Buradan toplanan gelir yaklaşık 7.95 milyar dolar civarında ve ülkenin yurt içi hasılasının yaklaşık %2.3’üne karşılık geliyor.

Danimarka hükûmetine bağımsız danışmanlık hizmeti veren Danimarka İklim Değişikliği Konseyi, geçtiğimiz Mart ayında yayınladığı bir açıklamada, 2030 yılı iklim hedefinin tutturulabilmesi için şu an da 20 bin adet olan elektrikli araç sayısının o tarihe kadar bir milyon adede çıkartılması gerektiğini belirtmişti.

Komisyon Başkanı Anders Eldrup yaptığı basın toplantısında bu durumun ekonomi üzerinde çok ağır bir yük oluşturacağını söyledi.

2030 yılına kadar elektrikli araç sayısını bir milyon adede yükseltmek için devletin destekleme fonu yaratmak ve fosil yakıtlı araçları daha fazla vergiye tâbi kılmak zorunda kalacağı belirtilen Komisyon raporunda, bunun bütçeye 5.7 milyar Danimarka kronu tutarında ek yük olarak yansıyacağına dikkat çekildi. Mevcut vergi sisteminde otomobil ve otoyollardan elde edilen vergi gelirlerinin 2030 yılına kadar her yıl düzenli olarak %10 azalması bekleniyor.

Danimarka hükûmeti elektrikli araçlara geçiş sürecinde ortaya çıkan bu bütçe problemine çözüm bulması için komisyondan görüş ve tavsiye istemişti.

Şu anda Danimarka’da taşımacılık sektöründeki araçların sadece %1’inin elektrikli olduğu ve ülkenin emisyon salımının %40’ının bu sektörden kaynaklandığı belirtildi.

Hükûmetin erken bir zamanda destek vermeye başlaması ve şartların da uygun olması nedeniyle Danimarka’nın şu anda enerji ihtiyacının yarısını rüzgar türbinlerinden sağlar duruma geldiği ve iklim politikaları konusunda dünyada öncü bir konumda olduğu belirtiliyor.

Kaynak: Reuters web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü