Endonezya, DTÖ’de Avrupa Birliği ile Karşı Karşıya Geldiği Nikel Anlaşmazlığında Kaybeden Taraf Olması Durumunda Temyize Gitmeyi Planlıyor

30 Kasım 2022

Endonezya Cumhurbaşkanı Çarşamba günü (30/11/2022) yaptığı açıklamada, 2020 yılında nikel cevheri dışsatımına yasak getirmesi nedeniyle Endonezya'ya dava açan Avrupa Birliği'nin açtığı sözkonusu davanın Birlik lehine ilerlediğini ve ülkesinin karara itiraz edeceğini dile getirdi.

Bir yatırım etkinliğinde konuşan Cumhurbaşkanı Joko Widodo, Dünya Ticaret Örgütü'nün (DTÖ) aldığı kararın yurtiçinde daha fazla ham madde işlemeyi caydırmayacağı konusunda söz verirken ülke yönetimine de karara itiraz etmesi talimatını verdi.

Widodo, "Nikel sorununda DTÖ'de kaybedersek de... sorun değil. İlgili Bakana itiraz etmesini söyledim." açıklamasını yaptı.

AB, Endonezya ülke yönetiminin getirdiği kısıtlamaların Birlik sınırları içerisindeki paslanmaz çelik üreticilerinin özellikle nikele ve diğer emtialara erişimini haksız yere kısıtladığını belirttikten sonra DTÖ’de Endonezya aleyhinde şikâyet başlatmıştı.

DTÖ, kararını henüz kamuoyuna açıklamadı. Cenevre merkezli kuruluşun web sitesine göre Örgüt, geçen yılın Nisan ayında AB ile Endonezya arasındaki anlaşmazlığı denetleyen bir panel oluştururken son raporun, içinde bulunduğumuz yılın son çeyreğinde yayınlanması gerekiyordu.

Cumhurbaşkanı Joko Widodo, Endonezyalıları hammadde dışsatımını durdurmaya çağırırken boksit gibi diğer işlenmemiş minerallerin de dışsatımının durdurulacağını belirtti.

Widodo ayrıca, “Yatırımcı arayışına girin ki oraya yatırım gelsin, nikelde olduğu gibi katma değer oluşsun.” çağrısı yaptı.

Endonezya, nikel ergitme tesisleri kurmaları ile birlikte yan sanayiler geliştirmeleri amacıyla yabancı yatırımcıları topraklarına çekmek için nikel cevheri dışsatımını yasaklamadan önce yerkürenin en büyük nikel dışsatımcısı ve Çin ile birlikte önemli bir yatırım kaynağıydı.

Endonezya Cumhurbaşkanı Joko Widodo, "Gelişmiş bir ülke olmak istiyoruz, istihdam yaratmak istiyoruz. Eğer dava edilmekten korkar ve geri adım atarsak gelişmiş bir ülke olamayız." yorumunda bulundu.

Kaynak: miningweekly
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü