Endonezya’da Otomobil Satışlarının Bu Yıl %50 Oranında Azalması Bekleniyor.

10 Nisan 2020

Endonezya Sanayi Bakanlığından dün (8 Nisan 2020) yapılan açıklamada, koronavirüs salgını nedeniyle otomotiv sektörünün hem iç pazar hem de ihracat taleplerinin azalmasına bağlı olarak bu yıl %50 oranında küçülmesinin beklendiği belirtildi.

Güneydoğu Asya’nın en büyük ekonomisi konumunda olan Endonezya’da geçtiğimiz yıl toplam1.03 milyon adet otomobil satılırken, bunun 843,000 adedinin ihraç edildiği bildirildi.

Ülkedeki otomotiv sektörünü temsil eden Gaikindo adlı meslek kuruluşunun krizin etkilerini hafifletmek amacıyla Sanayi Bakanlığına ilettiği vergi ertelemesi talebinin incelenmek üzere Maliye Bakanlığına aktarıldığı belirtildi. Endonezya’da şu ana kadar enfekte olan kişi sayısı 2,738’e, hayatını kaybedenlerin sayısı ise 221’e ulaşmış bulunuyor.

Endonezya’da otomobil satış rakamları tüketici harcamalarının seyrini ölçmek için en güvenilir parametlerden birisi olarak kabul görüyor. Bu nedenle otomotiv sektörünün durumu ekonominin sıhhatini ölçmekte kullanılan önemli göstergelerden birisi olarak kullanılıyor. Sanayi Bakanlığı verilerine göre otomotiv sektörü, akaryakıt sektörünün katkısı hariç tutulduğunda, GSYİH’nın %4’ünü oluşturuyor.
 
Kaynak: Reuters web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü