Endüstri 4.0 Uygulamaları Yapay Zeka ve Kuantumu İlk Sıraya Aldı

26 Mart 2021

Çin, hazırladığı 5 yıllık kalkınma planında teknolojinin ön cephelerini belirlerken, yapay zekâ ve kuantum teknolojileri gündemin ilk iki sırasında yer almıştır.

İki toplantı çerçevesinde duyurulan "14. Beş Yıllık Kalkınma Planı"nda bilim ve teknolojide kendi ayakları üzerinde duran, yönelimin ulusal kalkınmanın temel dayanak noktası olacağı açıklanmıştır.

Çin Başbakanı Li Keqiang da yaptığı açıklamada, 2021 ve 2025 arasında Beijng yönetiminin araştırma ve geliştirme faaliyetlerine her yıl yüzde 7’nin üzerinde katkı sağlayacağını duyurmuştur.

Pekin yönetimin hazırladığı kalkınma planı doğrultusunda öne çıkan teknolojilerden ilki yapay zekâ olmuştur. ABD merkezli CNBC sitesinin aktardığı bilgilere göre, Çin önümüzdeki dönemde özel olarak “açık kaynak algoritmasına” odaklanacaktır.

Google’ın eski CEO’su Eric Schmit, son yıllarda Alibaba ve Baidu gibi Çinli şirketlerin yatırım yaptığı yapay zekâ alanında ABD’nin liderliği kaybedebileceği itirafında bulunmuştu.Söz konusu plan kapsamında ikinci gündem maddesinin, kuantum teknolojileri olduğu bildirilmiştir. Bu konsept, günümüzde kullanılan bilgisayarlardan farklı olarak yeni ilaçların üretilmesi gibi daha iddialı hedefe hizmet etmesiyle öne çıkmaktadır.

Yarı iletkenlerin üretimi konusunda geçmişte büyük yatırımlar yapan Çin yönetimi, önümüzdeki 5 yıl boyunca bu alana yoğunlaşmaya devam edeceğinin sinyalini vermiştir. Yarı iletken çipler konusunda Tayvan menşeli TSMC ve Güney Kore’nin Samsung firması öne çıksa da bu şirketlerin kilit ekipmanlar konusunda ABD’ye bağımlı olması Çin’in söz konusu sektöre daha fazla ağırlık vermesini gerektirmektedir.

Zira Washington yönetiminin yaptırımları sonrasında TSMC, Çin ana karasına çip satışı yapamaz hale gelmişti.

Kaynak: stendustri
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü