Eni ile SONATRACH İşbirliğini Derinleştiriyor

31 Mart 2021

İtalyan petrol ve doğalgaz firması Eni’nin Tepe Yöneticisi Claudio Descalzi ile Cezayir’in devlet petrol şirketi SONATRACH Başkanı ve Genel Müdürü Toufik Hakkar, ortak çalışmaların değerlendirmesini yapmak, ayrıca arama ile üretim, araştırma ile geliştirme, karbondan arındırma ile eğitim alanlarında çeşitli anlaşmalar imzalamak üzere Eni’nin San Donato Milanese’deki yerleşkesinde biraraya geldi. Anlaşmalar iki firma arasında ortaklığın güçlendirilmesi yolunda ileri doğru bir adım daha atılması anlamına geliyor. İmzalanan anlaşmalardan ilki, Berkine havzası bölgesinde arama ve geliştirme çalışmalarının yeniden başlatılması için iddialı bir program uygulamayı hedeflerken ayrıca şu anda varolan MLE-CAFC tesislerine ek görevdeşlik yoluyla bir gaz ve ham petrol geliştirme merkezi oluşturulmasını sağlayacak. Sözkonusu bu anlaşma, 2019 yılı Aralık ayında yürürlüğe giren yeni Cezayir petrol yasası kapsamında havzada yeni bir hidrokarbon sözleşmesinin sonuçlandırılması sürecinin bir parçasını oluşturmakta.

Claudio Descalzi ile Toufik Hakkar, Eni ve SONATRACH arasındaki ortaklığın yeni teknolojiler sektöründe yenilenebilir enerji, biyoyakıtlar ve hidrojene odaklanarak geliştirilmesi için ayrıca bir Mutabakat Zaptı imzaladı. Mutabakat Zaptı, teknolojik alanda iki şirket arasında zaten varolan işbirliğini güçlendirmeyi ve düşük karbonlu bir geleceğe geçişi desteklemek üzere üstlenilen karbondan arınma yolunda ilerlemeyi amaçlamakta.

Eni ile SONATRACH, personel eğitimi gibi diğer alanlarda da Eni Corporate University ile Cezayir Petrol Enstitüsü arasında petrol arama çalışmaları ve bir enerji türünden diğer enerji türüne geçişle ilgili yeni teknolojilerin öğretilmesini amaçlayan eğitim programlarının yürütülmesi konusunda işbirliğini sağlayan bir anlaşma imzalayarak birlikte çalışılmasını kabul ettiler.

Eni, Cezayir’de işletme izni almış olduğu 48 petrol alanında işletmeci olarak 1981 yılından beri varlığını sürdürüyor. Günde 90.000 varil petrole eşdeğer öz sermaye üretimi ile Eni, ülkede faaliyet gösteren ana uluslararası firma.

Kaynak: Steelguru
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü