Euro Bölgesinde Eylül Ayı Sanayi Üretimi %0.4 Azaldı

12 Kasım 2020

Euro Bölgesi sanayi üretiminde Eylül ayında beklentilerin aksine düşüş kaydedildi.. Sanayi faaliyetindeki bu zayıflamanın ağırlıklı olarak dayanıklı tüketim malları üretiminde yaşanan sert düşüşe bağlı olarak geliştiği bildirildi. Söz konusu veri, üçüncü çeyrek döneme güçlü bir başlangıç yapan Euro Bölgesi için olumsuz bir sinyal olarak değerlendirildi.

Avrupa Birliği İstatistik Ofisi Eurostat tarafından 12 Kasım 2020 Perşembe günü açıklanan verilere göre, Euro para birimini kullanan 19 ülkenin ortalama sanayi üretimi aylık bazda %0.4 azaldı. Sanayi üretimindeki kaybın yıllık bazda da %6.8’e ulaştığı bildirildi.

Reuters Ajansının bu konuda ekonomistler arasında önceden yaptığı ankete göre, sanayi üretiminin aylık bazda %0.7 artacağı, yıllık bazdaki üretim kaybının ise %5.8’de kalacağı tahmin edilmişti.

Euro Bölgesinde sanayi üretiminde Mayıs ayından bu yana sürekli düşüş kaydedildi. Üretim kaybı Mayıs ayında %12.5, Temmuz ayında %5.3, Ağustosta ise %0.6 oranlarında gerçekleşmişti.

Geçtiğimiz Ağustos ayında televizyon ve çamaşır makinesi gibi dayanıklı tüketim mallarındaki üretim artışı Euro Bölgesindeki büyümeye lokomotiflik yapmıştı. Ancak Eylül ayında bu mal grubundaki üretim miktarında %5.3’lük sert bir düşüş gerçekleşti. Enerji üretiminin de Eylül ayında %1 azaldığı bildirildi.

Giyim benzeri dayanıklı olmayan tüketim malları da dahil olmak üzere diğer tüm mal gruplarında %2.1 oranında artış kaydedildi.

Aylık bazda en sert üretim düşüşleri İtalya, İrlanda, ve Portekiz’de yaşandı. İtalya’da sanayi üretimi %5.6 azalırken, İrlanda’da %4.7, Portekiz’de ise %3.8’lik kayıp olduğu bildirildi. Almanya ve Fransa ise aylık bazda artış kaydeden ülkeler arasında yer aldılar.

Ülkeler özelinde yıllık bazda bakıldığında ise, Euro Bölgesinde üretim artışı kaydedilen tek ülkenin Portekiz olduğu görüldü. En sert düşüş %13.6 ile İrlanda’da yaşandı. İrlanda’yı sırasıyla Almanya, Hollanda ve Fransa takip etti. Her üç ülkenin de üretim kaybı %6’nın üzerinde gerçekleşti.

Kaynak: Reuters sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü