Euro Bölgesinde İmalat Sektörü Gerilemeye Devam Ediyor

06 Mayıs 2019

Ekonomik araştırma ve danışmanlık konularında faaliyet gösteren IHS Markit tarafından yapılan ve Euro Bölgesi ülkelerini kapsayan satın alma müdürleri endeksi (PMI) açıklandı.

Bugün (6 Mayıs 2019) açıklanan verilere göre Mart ayında 51,6 olan endeks, Nisan ayında 51,5 e geriledi. Araştırma verilerine göre ekonomi zar zor da olsa her çeyrek dönem başına %0,2 büyümekte olmasına rağmen, imalat sektörünün daralmaya devam ettiği ve 2013 yılından bu yana en sert düşüş eğilimini gösterdiği gözlemlendi. Ayrıca imalat sektörünün açığını kapatmakta olan hizmet sektöründeki büyümenin de yavaşladığı görüldü.

Araştırma sonuçlarına göre ekonomik büyüme hızının yeni siparişlerden fazla olduğu, yani ekonomik büyümenin geçmişte alınmış bulunan veya geciken siparişlerin tesliminden kaynaklandığı görüldü.
Hizmet sektöründe ise bir önceki dönemde 53,3 olan endeks, 52,8 e geriledi. Hizmet sektöründe de art arda üçüncü dönem daralma kaydedilmiş oldu.

İmalat sektöründeki daralmaların genellikle birkaç dönem içinde aynen hizmet sektörüne de sirayet etmesi nedeniyle ekonomiye bir türlü iyimser bakılamıyor. Nitekim hizmet sektöründe faaliyet gösteren şirketlerin yeni iş beklentisi endeksleri de 62,3 ten 62,2 ye geriledi.

Kaynak: Reuters web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü