Euro Bölgesinde Mayıs Ayı Sanayi Üretiminde Artış Kaydedildi

12 Temmuz 2019

AB İstatistik Ajansı Eurostat tarafından bugün (12 Temmuz 2019) açıklanan verilerde, Euro Bölgesi ekonomilerinde sanayi üretiminin Mayıs ayında artış kaydettiği görüldü. Mart ve Nisan aylarında düşüş gösteren sanayi üretiminin beklenenin üzerinde bir ivme kazanmış olması tekrardan iyimser beklentileri canlandırmış olsa da, bazı ekonomistler bu iyileşmenin geçici karakterli olabileceği yönünde uyarıda bulundular.

Açıklanan rakamlarda sanayi üretiminin Mayıs ayında önceki aya göre %0.9 artış gösterdiği görüldü. Rakamlar açıklanmadan önce yapılan çeşitli tahmin ve beklentiler ise, %0.5 daralma ile %0.2 büyüme arasında değişiyordu.

Mayıs ayındaki artışın lokomotif unsurunun giyim ve paketlenmiş gıda gibi dayanıksız mallar üretimin %2.7 oranında sıçrama kaydetmesi olduğu anlaşıldı. Buzdolabı ve otomobil gibi dayanıklı tüketim mallarındaki üretim artışı %2.3 olurken, makine ve ekipman benzeri sabit varlıklardaki üretim artışı %1.3 oldu.

Bazı ekonomistler ise verilerin yorumlanması noktasında temkinli olmak gerektiğini, üretimdeki artışın elbette iyimser bir gösterge olduğunu, ancak bu göstergenin olumlu bir bölgesel ticari iklim ile de desteklenmedikçe, üretimdeki artışın kalıcı olmayabileceğini söylediler.

Kaynak: Reuters web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü