Euro Bölgesindeki Ticari Faaliyetlerde Kasım Ayında Sert Bir Düşüş Kaydedildi

03 Aralık 2020

IHS Markit tarafından yapılan Kasım ayı Euro Bölgesi satın alma yöneticileri endeksine (PMI) ilişkin kesinleşen veriler 3 Aralık 2020 Perşembe günü açıklandı. Avrupa Birliği üyesi ülkelerin yönetimleri tarafından geçen ay tekrar uygulamaya koyulan kapanma tedbirlerine bağlı olarak bölgedeki ticari faaaliyetlerin de sert bir şekilde azaldığı bildirildi.

Ekonominin sıhhatini ölçen en güvenilir göstergelerden birisi olarak kabul gören IHS Markit kompozit endeksi, Ekim ayındaki 50.0 puandan Kasım ayında 45.3 puana geriledi. İki hafta önce, ay ortasında açıklanan flaş kompozit endeks değeri ise 45.1 puan olarak ölçülmüştü.

IHS Markit baş ekonomistlerinden Chris Williamson basına yaptığı yorumda, Birlik üyesi ülke yönetimlerinin kovid salgınının ikinci dalgasına karşı aldıkları tedbirleri sıkılaştırmaları nedeniyle, Euro Bölgesi ekonomilerinin Kasım ayı ile birlikte tekrar düşüş trendine girdiğini söyledi.

Açıklanan PMI verilerine göre, Bölge ülkelerindeki hizmetler sektörü endeksi de Ekim ayındaki 46.9 değerinden, Kasım ayında 41.7 puana geriledi. Euro Bölgesinde hizmetler sektörü endeksi son üç aydır denge noktası olan 50 puanın altında seyrediyor. Kasım ayında kaydedilen bu 41.7 puanın, virüsün ilk dalgasının etkili olduğu Mayıs ayından bu yana gerçekleşen en düşük seviye olduğu bildirildi.

Kafe, restoran ve mağazaların zorunlu olarak kapatıldığı ve vatandaşların evde oturmaya özendirildiği bir ortamda, piyasa talebinin son derece azaldığı ve hizmet sektöründeki yeni iş kurma alt endeks değerinin de 45.7’den 40.6 puana gerilediğine dikkat çekildi.

Öte yandan önümüzdeki yıla ilişkin beklentiler noktasındaki iyimserliğin ise arttığı ve gelecekteki ekonomik randıman ve üretim beklentisi endeksinin 56.5 puandan 60.4 puana yükseldiği öğrenildi.

Baş ekonomist Chris Williamson, aşı sahasında atılmakta olan başarılı adımlar sayesinde, hayatın 2021 yılında tekrar normale dönebileceğine ilişkin iyimserliğin arttığını belirterek, piyasanın ekonomik büyüme beklentisinde de bir yükselme kaydedildiğini sözlerine ekledi.

Kaynak: Reuters web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü