Fas Metal Endüstrisi’ne Göre Sektörün Sorunlarının Nedeni Maghreb Steel Lehine Uygulanan Koruma Önlemleri

17 Temmuz 2019

Fas Metal, Mekanik ve Elektromekanik Endüstrisi, 2010 yılından bu yana sektör yatırımlarında %57 oranında düşüş yaşadı. Ülkenin Metal, Mekanik ve Elektromekanik Endüstrisi Federasyonu’na göre bunun başlıca nedeni Maghreb Steel (Maghreb Steel, Fas’ın 1975 yılında kurulmuş başlıca çelik üreticisidir. Ç.N.) lehine uygulanan ticari koruma önlemleri.
 
Bir diğer Fas’lı Metalürji Şirketi Chantiers & Ateliers du Maroc’un tepe yöneticisi Şefik Essakali’ye göre de sorun, ülkenin yerel endüstri rekabet ortamını olumsuz yönde etkileyen, ülke sınırları içerisindeki tek yassı çelik üreticisi Maghreb Steel lehine uygulanan ticari koruma önlemlerinden kaynaklanıyor. Essakali’nin yorumu Federasyon’un görüşleriyle birebir örtüşüyor.
 
Maghreb Steel, Kazablanka kentinin doğusundaki Tit Mellil bölgesinde gerçekleştirdiği çelik levha üretiminde beş yıl boyunca ticari korunma önlemlerinden yararlandı.
 
Essakali, Maghreb Çelik için uygulanan sözkonusu koruma önlemlerinin iç piyasada girdi maliyetlerini yükselttiğini dolayısıyla daha pahalı girdilerle karşı karşıya kalan Fas Sürdürülebilir Enerji Ajansı (MASEN), Fas Ulusal Elektrik İşletmesi (ONEE) ve Fas Ulusal Liman İşletmesi (ANP) gibi kimi kamu altyapı geliştiricilerinin yurtdışındaki daha ucuz tedarikçilere yönelmeyi yeğlediğini dile getiriyor.

Kaynak: Morocco World News web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C.Ticaret Bakanlığı,Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü