FIFA, Katar 2022 Dünya Kupası’nda Karbon Tarafsızlığına Erişmeyi Hedefliyor

20 Şubat 2020

FIFA, yakın zamanda yayınlanan bir sürdürülebilirlik stratejisine göre, etkinliğin bulunduğu yere bağlı sayısız çevresel zorluğa rağmen bir sonraki Dünya Kupası olan Katar 2022’de karbon tarafsızlığına ulaşmayı hedeflemektedir.

FIFA, bir sonraki futbol Dünya Kupası sırasında “sürdürülebilirlik standartları, atık ve su yönetimi uygulamaları ve düşük emisyonlu çözümler uygulayarak“ çevre yönetimi için bir referans belirlemek istemektedir.

Organizatörlerin hedefi turnuva başlamadan önce karbon tarafsızlığına ulaşmak ve Katar ve bölgesi için bir iklim mirası bırakmaktır.

Dünya Kupası'na ev sahipliği yapmak için Katar'ın en az sekiz stadyumun yanı sıra eğitim alanları ve geçici altyapıları inşa etmesi veya yenilemesi gerekecektir. Bütün bunlar önemli bir karbon ayak izine sahiptir.

FIFA, olumsuz ekolojik etkiyi azaltmak için stadyumların “sürdürülebilir bina standartlarına göre tasarlanmasını ve inşa edilmesini” istemektedir. Bu, geri dönüştürülmüş ve geri dönüştürülebilir malzemelerin kullanımına öncelik verilmesini ve karbon emisyonlarının mümkün olduğunca düşük olmasını içermektedir.

FIFA, yenilenebilir enerjilerin ve enerji tasarruflu ekipmanların kullanımını teşvik ederek turnuvanın karbon ayak izini en aza indirmek istemekte ve ayrıca etkinlik öncesinde daha da geliştirilecek olan toplu taşıma araçlarının kullanımını teşvik etmek ve turnuva sırasında insanların hareket etmesine yardımcı olmak için düşük emisyonlu araçlar filosu kullanmak istemektedir. Turnuva sırasında, tesisler hava kalitesini artırmak için yeşil alanlarla çevrelenecektir.

Kaynak: euractiv web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü