Fiyatların Yükselmesi Sonucu Şili’nin Bakır Dışsatımı Ağustos Ayında Artış Gösterdi

08 Eylül 2021

Şili merkez bankası Salı günü (07/09/2021) yaptığı açıklamada, ülkenin bakır dışsatımının, kırmızı metalin küresel fiyatının yüksek çizgi izlemesinin sonucunda Ağustos ayında önceki yıla göre değer olarak %40,5 oranında arttığını duyurdu.

Yapı sektörü ile elektrikli araç üretiminde önemli bir metal olan bakırın fiyatı, içinde bulunduğumuz yılın başlarında rekor düzeylere ulaşıp uzun dönemli ortalamaların üzerinde kalarak yerkürenin en büyük bakır üreticisi durumundaki Şili’ye beklenmedik düzeyde kazançlar getirdi.  

Toplam bakır dışsatımı geçen ay 4,4 milyar ABD Doları’na sıçrayarak ülkenin aynı ayda 7,8 milyar ABD Doları’na ulaşan toplam dışsatımının değer anlamında yarısından fazlasına ulaştı.

Banka, Ağustos ayında dışalımın ise %73 oranında artarak 7,82 milyar ABD Doları’na ulaştığını, dolayısıyla Şili’nin 6 milyon ABD Doları kadar ticaret fazlası verdiğini bildirdi.

Ülkenin devlete ait maden firması Codelco bakır üretiminde yerkürenin en büyük firması olup diğerlerinin yanısıra BHP, Anglo American ile Antofagasta gibi küresel madencilik firmaları da Şili’de çalışma yürütüyorlar.

Kaynak: Miningweekly
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü