Fransa Hükumetinden Renault Firmasına Destek

22 Mayıs 2020

Fransa Başbakanı Edouard Philippe Çarşamba günü (20 Mayıs 2020) yaptığı açıklamada, Renault firmasına ait üretim tesislerinin Fransa sınırları içerisinde kalması konusunda hükumetçe ısrarlı olacaklarını belirterek, ARGE ve mühendislik hizmetleri merkezinin de ülke sınırları içerisinde kalmasını arzu ettiklerini belirtti.

Senatoda yaptığı konuşmada konuya değinen Philippe, Renault’a ait özellikle Paris’deki Flint fabrikasının korunması noktasında hassas olduklarını belirtti.

Geçtiğimiz yıl otomotiv sektöründe küresel düzeyde yaşanan ekonomik daralma ile birlikte Renault firması da on yıllık aradan sonra ilk kez bilançosunda zarar açıklamıştı. Bu bağlamda önümüzdeki üç yıl boyunca harcamalarında 2 milyar euro tutarında bir kesintiye gitme kararı alan Renault firmasının bu kesintiye ilişkin detayları bu ayın sonunda açıklaması bekleniyor.

Fransız ekonomi gazetesi Les Echos yakın zaman önce yayınladığı bir haberde, Renalt’un Fransa’da bulunan üç fabrikasını kapatmayı düşündüğünü ve Paris’deki Flins fabrikasında da üretimi durduracağını iddia etmişti.

Hisselerinin büyük çoğunluğu devlete ait olan Renault firmasına koronavirüs yardımları kapsamında 5 milyar euro kredi sağlanmıştı. Öte yandan şirketin üst düzey yöneticileri ile sendika temsilcilerinin önümüzdeki Pazartesi günü bu konuları görüşmek üzere bir araya gelecekleri öğrenildi. Harcama kesintileri sürecinde işçi azaltma seçeneğinin minimumda tutulması bekleniyor.
 
Kaynak: Reuters web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü