Gaz Fiyatları ile Avrupa’daki Enerji Krizi Biden’ın İklim Konusundaki Kararlılığını Tehdit Ediyor

07 Ekim 2021

Petrol ile kömür endüstrisinin destekçileri, Başkan Joe Biden’ın iklim değişikliğiyle savaşım ile yenilenebilir enerjiye hızlı geçişi zorlama planlarına karşı çıkmak amacıyla denizaşırı enerji krizlerine ve ABD’de yükselen benzin fiyatlarına dört elle sarıldı.

Destekçiler, Avrupa’nın enerji kıtlığının tüketicileri sıkıştırması ve bazı enerji üreticilerini de tesislerini kapatmaya zorlaması biçiminde şu anda karşı karşıya olduğu ikilemin fosil yakıtların kullanımını hızla azaltma teklifleri altındaki ABD içerisinde neler olabileceğine ilişkin korku yaratan bir durum olduğu konusunda uyarıda bulunuyorlar.

Birleşik krallık'tan Çin'e kadar piyasaları alt üst eden küresel yakıt krizi zaten pek çok sorunla yüz yüze olan Biden’ın iklim gündemi için daha da fazla sorun oluşturuyor. Ilımlı demokratların itirazıyla karşı karşıya olan Beyaz Saray şimdi de yenilenebilir enerji vergi teşvikleri ve destekleyici temiz enerji programı da olmak üzere iklimle ilgili bir dizi önlemi de içeren yüz milyarlarca ABD Doları tutarındaki başlıca sosyal harcama yasalarının yükünü nasıl azaltacağını görüşüyor. 

Yenilenebilir enerji destekçileri ise Avrupa'daki enerji sıkıntısının, fosil yakıtlardan yenilenebilir enerjiye geçişi hızlandırmanın önemini gösterdiğini savunuyorlar. Almanya'daki nükleer santrallerin kapatılması da içerisinde olmak üzere Avrupa'nın doğal gaza olan bağımlılığı sunum sıkıntısını daha da artırdı.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken Çarşamba günü Bloomberg Televizyonu’na verdiği röportajda, yüksek enerji fiyatlarının "özellikle sürdürülebilir enerji olmak üzere yeni enerji biçimlerine geçiş ile birlikte enerji çeşitlendirme gereksinimini de güçlendirdiğini" belirtti.

Kaynak: Miningweekly
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü