Gine’deki Askeri Darbe Sonrasında Ülkedeki Maden Arama Firmaları Yatırımcılara Güvence Vermeye Çalışıyor

07 Eylül 2021

Avustralyalı boksit ve altın madenciliği firmaları Lindian Resources ile Polymetals Resources Salı günü (07/09/2021) yaptıkları açıklamada, Gine'deki çalışmalarının askeri darbeden etkilenmediğini dile getirdiler.

Başkan Alpha Conde’nin devrilmesi yerkürenin ikinci büyük boksit ya da diğer deyişle alüminyum cevheri üreticisi olan Gine’den sözkonusu cevherin edinimiyle ilgili endişeleri tetikleyerek üretimde ya da dışsatımda herhangi bir kesinti bildirilmemesine rağmen fiyatları yukarı sıçrattı. Alüminyumun referans fiyatı Londra Metaller Borsası’nda 10 yılın en yüksek düzeyine ulaştı.

Yeni askeri yönetimin madencilik konusundaki duruşuna ilişkin ipuçları arayan firmalar, askerlerin kamuoyuna yaptıkları olumlu açıklamayla rahatladı.

Polymetals'in ülke müdürü Aguibou Bah, "Askeri yönetim, madencilik endüstrisinin ülkenin gelişimi için önemini özellikle vurguladı ve yabancı yatırıma odaklı bir biçimde iş yapılmasına açık olduğunu bildirdi." bilgisini iletti.

Darbe liderlerinden oluşan Ulusal Yeniden Yönlendirme ve Kalkınma Komitesi Pazartesi günü (06/09/2021) yaptığı açıklamada, ülkelerinin "madencilik anlaşmalarıyla ilgili tüm yükümlülüklerine bağlı kalacağını" duyurmuştu.

Gine'de üç boksit çıkarma projesi bulunan Lindian Resources, kamuoyuna yapılan bu açıklamalarla "cesaretlendiğini" açıkladı. Polymetals firması ise askeri darbenin Alahiné ya da Mansala altın arama maden sahalarındaki çalışmalarını etkilemeyeceği konusunda güvende olduğunu söyledi.

Kaynak: Miningweekly
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü