Güney Amerika’daki Kuraklık, 2022'de ABD’den Soya Fasulyesi İthalat Talebini Artırabilir

14 Nisan 2022

Analistler, S&P Global Platts'a 2022'de ABD soya fasulyesi talebinin en büyük rakipleri olan Brezilya ve Arjantin'deki uzun süreli kuraklıktan destek almasının muhtemel olduğunu ve bunun da önümüzdeki aylarda fiyatları yukarı çekebileceğini söyledi.

Platts değerlendirmelerine göre Mart ayı için SOYBEX FOB New Orleans yüklemesi 24 Ocak'ta aylık %8 artışla 555.93$/t, SOYBEX FOB Santos ise aylık %8.5 artışla 544.93$/t olarak tahmin edildi.

Analistler, 2021-22 hasat yılında (Eylül-Ağustos) Brezilya soya fasulyesi üretimindeki her 1 milyon tonluk düşüşle birlikte, ABD soya fasulyesinin ihracatının potansiyel olarak eş zamanlı olarak 1 milyon tona eşdeğer bir miktar artabileceğini söyledi.

Ülkenin güney eyaletleri Kasım ayından bu yana şiddetli kuraklık altında kalmaya devam ederken, büyük tarım ajansları ve danışmanlık şirketleri 2021-22'de Brezilya fasulyesi üretimine ilişkin tahminlerini şimdiden düşürmeye başladı.

ABD Tarım Bakanlığı, en son yayınladığı “Dünya Tarımsal Arz ve Talep Tahminleri”nde 2021-22 için Brezilya soya fasulyesi üretim beklentilerini önceki tahminlerine göre 5 milyon ton azaltarak 139 milyon mt'a düşürürken, Brezilya ulusal tarımsal tedarik şirketi Conab da tahminlerini 2 milyon ton azaltarak 140,5 milyon tona düşürdü.

Kaynak: S&P Global
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü