Güney Kore Daha Çok Sayıda Kömür Yakıtlı Santrali Kapatabilmek için Yenilenebilir Enerjiler Üzerindeki Ateşi Kızıştırıyor

18 Haziran 2019

Başlıca kentlerinde boğucu duman ile karşı karşıya kalan ve emisyonu düşürme hedeflerine ulaşma baskısı altında olan dünyanın dördüncü büyük kömür dışalımcısının bu yılın sonuna doğru 15 yıllık güncellenmiş enerji planındaki yeşil enerji hedeflerine erişimi hızlandırması bekleniyor.

Danışmanlar ve enerji uzmanları, kömürü terk etme konusunda Japonya’nın uzun süredir gerisinde kaldığını düşünen Güney Kore hükümetinin bazı 20 yıllık kömür yakıtlı enerji santrallerini kapatmaya, diğerlerinde de iyileştirmeye gitmekte kararlı göründüğünü söylüyorlar.

Konkuk Üniversitesi’nden Elektrik Mühendisliği Profesörü Park Jong-Bae, “Karbon salınımını azaltma konusunda büyük bir zorlukla karşı karşıyayız. Yenilenebilir enerji kaynaklarını artırarak bir noktaya kadar bu zorluğun üstesinden gelebiliriz ancak bu durum, salınımı ortadan kaldırma konusunda yine de yeterli olmayacak. Bu nedenle kömür yakıtlı enerji üretimini azaltmayı düşünmemiz ve bu değişimin maliyetini de düşürmemiz gerekiyor.” yorumunda bulundu.

Güney Kore, temiz enerjiye geçiş sürecini, yenilenebilir enerji kaynaklarının payını 2030 yılına kadar %6’dan %20’ye çıkarmayı, aynı zamanda kömür ve ilgi görmeyen nükleer enerjinin payını azaltmayı hedefleyen 2017 tarihli enerji sunumu planı ile başlattı.

Halkın öfkesi karşısında Güney Kore Hükümeti, bu yılın Mart ayında hava kirliliğini “sosyal felaket” olarak adlandırdı ve bir ay sonra da 2040 yılına kadar ülkenin toplam enerji sunumunda yenilenebilir enerjinin payını %35’e yükseltme sözü verdi.

Kaynak: Reuters web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü