Güney Kore’nin Kirliliğe Karşı Önlemleri Sonucu Yılın İlk Çeyreği Termal Kömür Dışalımı Son 10 Yılın En düşük Düzeyine Geriledi

27 Mart 2020

Korona virüsü salgını Güney Kore’de elektrik istemini azaltırken ülkenin yılın ilk çeyreği termal kömür dışalımı, daha da sıkılaştırılmış hava kirliliği önlemleri sonucu son on yılın en düşük düzeyine indi.
 
Reuters’in, Refinitiv Eikon’un gümrük ve gemi izleme verilerine dayanarak yaptığı hesaplamalarına göre yerkürenin dördüncü büyük kömür dışalımcısı olan Güney Kore’nin bu yılın ilk üç ayında, geçen yılın aynı dönemine göre %19,2 oranında gerilemeyle 19,85 milyon ton dolaylarında kömür dışalması bekleniyor.
 
Sözkonusu rakam, ülkenin 19,55 milyon ton kömür dışaldığı 2010 yılından bugüne en düşük ilk çeyrek dönem dışalımı olacak. Son üç yılda, kış aylarını kapsadığı için normal olarak ilk çeyrekte yüksek olan kömür istemi 24-26 milyon ton arasında bir düzeyde gerçekleşti.
 
Dışalımdaki düşüş, Güney Kore’nin Aralık ayından Mart Ayına kadar kömür yakıtlı enerji üretimi üzerine daha sıkı kısıtlamalar getirmesi ile hava kalitesini iyileştirme çabalarının bir parçası olarak ülkedeki 60 kömür santralinden neredeyse yarısında Mart ayına kadar üretimi durdurması sonrasında geldi.
 
Bu arada analistler Korona virüsü salgını işleri düşürdükçe, fabrikaların çalışmasını yavaşlattıkça elektriğe olan istemin de azaldığını dile getiriyorlar. Güney Kore, 9.000’in üzerinde Korona virüsü tanısı konulan kişi sayısı ile Çin dışında bölgede salgınla en büyük oranda karşı karşıya kalan ülke durumunda.

Kaynak: Reuters web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü