Güney Sudan, Kirliliği Azaltmak İçin Petrol Sahalarının Çevre Denetimini Planlıyor

10 Ocak 2020

Güney Sudan Hükümeti Cuma günü (Bugün) yaptığı açıklamada, ülkede yılların ihmali sonrası oluşan kirliliği azaltmak amacıyla tüm petrol alanlarında kapsamlı bir çevre denetimi için ihale açılacağını açıkladı.

Petrol satışları, beş yıl süren iç savaşın paramparça ettiği bir ekonomiyi yeniden kurmak için mücadele etmesi nedeniyle günlük petrol üretimini Ekim ayında yaklaşık 180.000 varil düzeyine yükseltebilmek için üretimi artıran bu Doğu Afrika ülkesinin neredeyse tüm gelirini oluşturuyor.

Ancak, petrol sektörü tarihsel olarak otlak, tarım alanı ve suların kirlenmesine neden olmasının yanısıra petrol çıkarılan alanlarda ve çevresinde de diğer sağlık risklerine yol açtığı için hükümet, uygulayıcı ve düzenleyici gözetimini güçlendirmek istiyor.

Hükümet, açıklamasında, “Güney Sudan, artık kalkınma gereksinimlerini, çevrenin korunması bilinciyle dengeleme mücadelesiyle karşı karşıya.” yorumunda bulundu.

Petrol bakanı Awow Daniel Chuang, çevre denetiminin, üretimi hızlandırmak isteyen ve keşif amaçlı 14 yeni petrol sondaj alanı için 2020 yılı başlarındaki lisans verme döneminde teklif sunmayı amaçlayan Güney Sudan’da, herhangi bir yeni petrol yatağı keşfi ve sondajı öncesinde gerçekleştirileceğini söyledi.

Bakanlık, tam çevre denetiminin yapılması konusundaki ihalenin ön yeterlilik belgelerinin 20 Ocak’a kadar Bakanlığın Juba’daki genel merkezinde ya da Bakanlığın web sitesinde bulunacağını duyurdu.

Kaynak: Reuters web sitesinden tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C.Ticaret Bakanlığı,Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü