Haftalık Kazançlar için Petrol Fiyatları İstikrarlı

14 Şubat 2020

Başlıca petrol üreticilerinin Çin’deki koronavirüs salgınının neden olduğu azalan istemi dengelemek için daha büyük üretim kesintileri uygulayabilecekleri beklentisiyle desteklenen petrol fiyatları Cuma günü (Bugün) yükseldi ve Ocak ayı başından bu yana ilk haftalık kazancı sağlamak üzere yükseldiği yerde tutundu.

New York merkezli OANDA yatırım şirketi üst düzey piyasa analizcisi Edward Moya, “Petrol fiyatları bu hafta OPEC’in bir kez daha üretimi kısacağı ve Koronavirüs salgınının ulaşabileceği tepe noktasına ulaşacağı beklentisi sonucunda istikrarlı görünüyor.” yorumunda bulundu.

İstemdeki düşmeye bir yanıt olarak Petrol Dışsatan Ülkeler Örgütü (OPEC) ile OPEC+ olarak bilinen ve örgüt ile birlikte davranan ülkelerin üreticileri, günlük üretimlerini 2,3 milyon varile kadar azaltmayı düşünüyor.

Yerkürenin ikinci büyük ekonomisi olan Çin'de ortaya çıkan koronavirüs salgını nedeniyle 1.350'den fazla insanın ölmesinin bu ülkenin ekonomisini allak bullak etmesi ve enerji piyasalarını sarsması sonucu Brent petrolün varil fiyatı yılbaşından bu yana %15 düştü.

Kaynak: Reuters web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü