Hava Kirliliği Kovid-19 Yayılımını Şiddetlendiriyor

09 Temmuz 2020

Yapılan çalışmalar Kovid-19 ile ilişkili ölüm oranları ile hava kirliliği arasında pozitif bir korelasyon olduğunu, ayrıca havadaki partikül miktarı ile viral yayılma arasında benzer bir ilişki olduğunu ortaya koymuştur.

Hava kirliliğinin solunum sistemini tehlikeye attığı yaygın olarak tespit edilmiştir. Dünya Sağlık Örgütü'ne göre, hava kirliliği yılda 4,2 milyon erken ölüme neden olmaktadır. Kovid-19 salgınının ortasında, bilim adamları hava kirliliği nedeniyle hastanın solunum sisteminin aşırı basınç ile karşı karşıya kalabileceğini keşfettiler.

Hava kirliliğinin insan sağlığı üzerindeki zararlı etkisi uzun zamandır kanıta dayalı olarak bilinmekte ve sağlık sistemleri üzerinde bir yük oluşturmaktadır. Hava kirliliğine maruz kalma ile Kovid-19 ile ilişkili ölümler arasında ne kadar küçük olursa olsun olası bir bağlantı olduğunu gösteren ön çalışmalar, hava kirliliğinin acilen ele alınması gerektiğinin bir göstergesi olmalıdır. Daha temiz enerjiye küresel bir geçiş, insanlığın sağlığını korumaya ve bu gereksiz ölümleri önlemeye yardımcı olacaktır.

Kaynak: Earth.Org web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü