Hindistan, Petrol Arıtma Kapasitesini Artırıyor

18 Haziran 2020

Hindistan petrol ve çelik bakanı Dharmendra Pradhan, Hindistan'ın, ülkenin artan yakıt istemini karşılamak için petrol arıtma kapasitesini günde 5 milyon varilden 10 yılda iki katına çıkarmayı planladığını söyledi. Bakan, “Kapasitemiz, şu an için yılda yaklaşık 250 milyon ton olan rakamdan, gelecek 10 yıl içinde 450-500 milyon ton rakamına yükselecek.” açıklamasını yaptı.

Rafineri kapasitesine yapılacak eklemeler, gerek varolan rafinerilerin genişletilmesi gerek yenilerinin inşa edilmesiyle olacak. Hindistan, batı yakasında kurulması düşünülen dev rafinerinin yapımına yakında başlamayı planlıyor. Hindistan'ın, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin ulusal petrol şirketleri ile planladığı dev rafineri yerleşkesinin maliyeti başlangıçta öngörülen 44 milyar ABD dolarının üzerinde olacak.

2019 yılının son BP Enerji Görünümü’ne göre, Hindistan’ın petrol tüketimi 2017 yılındaki günlük 5 milyon varil rakamından, yıllık %3,1 bileşik büyüme oranıyla, 2040 yılında günlük 9 milyon varile ulaşacak. Yine BP’ye göre ülkenin, toplam küresel birincil enerji istemi içerisindeki payı, güçlü nüfus artışı ve ekonomik gelişmenin etkisiyle 2040 yılına kadar kabaca iki katına çıkarak yaklaşık %11’e yükselecek.

Kaynak: steelguru web sitesinden tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü