Hindistan’da Çiftçilerin Protestoları Devam Ediyor

25 Şubat 2021

Tüm gözler şu anda çiftçilerin ulusal tarımsal gıda politikasındaki yasal değişiklikleri protesto etmek için sokaklara döküldüğü Hindistan'da. Peki Avrupalı çiftçiler, AB'nin çiftçilik sübvansiyonları programındaki reformdan sonra kendi örneklerini izlemeye hazır mı?

Hindistan'daki çiftçiler, iki aydan fazla bir süredir Hindistan Parlamentosunun Eylül 2020'de çıkardığı ve çiftçilerin ürünlerini nasıl ve kime satabileceklerini serbestleştirmeyi amaçlayan üç yasayı protesto ediyorlar.

Hindistan'da hükümet, “aşırı düzenleyici müdahaleyi” sona erdirmek amacıyla çiftçilerin gelirlerini artırmayı ve Hindistan tarımını dönüştürmeyi amaçladığını iddia ettiği yeni yasalar getirdi. Çiftçiler, yeni yasaların fiyatları düşürerek ve çiftçileri topraklarından çekerek küçük çiftçilere zarar vereceğinden korkuyor. Ayrıca, çiftçiler güçlü şirketler karşısındaki müzakere güçlerinden de endişe duyuyorlar.

Dolayısıyla, Avrupa'nın aradığı şey daha çok sürdürülebilirlik olduğu için geçişin kendisi burada biraz farklıdır. Ancak farklılıklar burada bitmiyor.

Hintli çiftçiler, Avrupa'daki çiftçilerin aksine hatırı sayılır siyasi nüfuza sahipler. Geçmişte, hükümetle olan anlaşmazlıklar nedeniyle ülkenin şehirlerini neredeyse durma noktasına getirdiler ve bunu tekrar yapabilirlerdi. Hindistan'ın kırsal ekonomisi hala büyük ölçüde çiftçiliğe ve ilgili faaliyetlere bağlıyken, Avrupa'da kırsal nüfusun azalması sorunu bir açık yara olarak algılanmaktadır.

Kaynak: Euractiv
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü