Hindistan’da Kömürden Üretilen Elektrik Miktarı Eylül Ayında Artışa Geçti

16 Eylül 2020

Açıklanan resmi verilere göre Hindistan’da kömürden elektrik üretiminin Eylül ayının ilk yarısında %9.4 arttığı bildirildi. Karantina tedbirlerinin uygulanmaya başlamasından bu yana ilk kez sanayi üretiminin yoğun olduğu batı eyaletlerinde enerji talebinin artışa geçtiği belirtiliyor.

Özellikle Maharashtra ve Gujarat eyaletlerinin enerji taleplerinin artması nedeniyle Eylül ayının ilk iki haftası boyunca ülkedeki toplam elektrik üretiminin de %1.6 oranında arttığı bildirildi.

Hindistan’ın Merkezi Elektrik İdaresi verilerine göre 2019 yılında ülkedeki elektrik üretiminin %70’i kömürden karşılandı. Karantina döneminde ise, mazottan elde edilen elektrik enerjisinin payı %60’a gerilerken, yenilenebilir kaynakların kullanımında ise artış olduğu belirtildi.

Öte yandan Eylül ayının ilk iki haftasında elektrik üretiminde kömür kullanımının oranı %66’ya kadar yükselerek, %71.2 ile zirve yaptığı Mart ayındaki seviyelere tekrar yaklaştı.

Dünyadaki en büyük kömür madenciliği şirketi olan Coal India tarafından açıklanan verilere göre, kömür üretimi son beş aydır ilk kez Ağustos ayında enerji şirketlerinin yükselen talebine koşut olarak artışa geçti.

Sanayi bölgelerinden Gujarat eyaletinde elektrik kullanımının %6.2, yine bir diğer sanayi bölgesi olan Maharashtra’da ise %4.3 arttığı görüldü. Hindistan’ın yıllık enerji üretiminin beşte birlik kısmının bu iki eyalet tarafından tüketildiği belirtildi.

Hindistan’da elektrik tüketiminin yarısı sanayi tesisleri ve ofislerden kaynaklanıyor. Şu anda virüs salgınının bütün hızıyla devam etmesine karşın birçok eyalette karantina kısıtlamalarının kaldırıldığı ve fabrikaların üretime başladıkları bildiriliyor.

Elektrik İdaresi verilerine göre, geçen yılla kıyaslandığında güneş enerjisi kullanımının artmaya devam ettiği ve yaklaşık üçte bir oranında bir paya ulaştığı, öte yandan su ve rüzgar kaynaklı elektrik üretiminin ise azalma eğilimine girdiği gözlemlendi.

Ayrıca hidroelektrik üretimindeki düşüşün %10’dan fazla olduğu, rüzgar kaynaklı üretimin ise yarı yarıya azaldığı belirtilirken, doğal gazdan elde edilen elektriğin %8 arttığı bildirildi.
 
Kaynak: Reuters web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü