Hindistan’da Otomobil Satışlarının Toparlanması Uzun Sürecek

14 Temmuz 2020

Hindistan Otomobil Üreticileri Birliği (SIAM) tarafından 14 Temmuz Salı günü yapılan açıklamada, otomobil satışlarının tekrar 2018 yılındaki seviyelere yükselmesinin en az üç veya dört yıl sürebileceği uyarısında bulunuldu. Salgın öncesinde de talebin zayıf olduğu Hindistan otomobil piyasasında, karantina tedbirleri nedeniyle otomotiv şirketlerinin kazançlarında aylık bazda büyük düşüşler yaşandığı belirtiliyor.

Salgından önceki dönemde hükümet tarafından uygulamaya koyulan yeni emisyon standartları da otomobillerin fiyatlarının yükselmesine neden olmuş ve talebi olumsuz yönde etkilemişti. Koronavirüs salgınıyla birlikte tedarik zincirlerinin de aksamaya başlaması sektörü iyice zor durumda bıraktı.

Hindistan’da binek otomobil satışları 2018-2019 mali yılında %3 artış göstermiş, ancak salgın öncesindeki 2019-2020 döneminde ise satışlarda %18 oranında düşüş kaydedilmişti.

SIAM’ın yayınladığı verilere göre Haziran ayında otomobil ve SUV satışları bir önceki yıla göre %50 azaldı. Hindistan koşullarında kırsal hayattaki ekonomik canlılığın bir göstergesi olarak kabul edilen iki tekerlekli motorlu araçların da satışlarının %39 oranında azaldığı bildirildi.

Hindistan’da salgının çok hızlı yayılması nedeniyle otomotiv sektöründeki şirketlerin büyük çoğunluğunun Nisan ayında hiç satış yapamadığı ve fabrikaların ay boyunca tamamen kapalı kaldığı belirtildi.

Dünyanın ikinci kalabalık nüfusuna sahip ülkesi olan Hindistan’da, bir yandan karantina tedbirleri yavaş yavaş gevşetilirken, diğer yandan da hasta sayılarının artmaya devam ettiği ve belli bölgelerde karantinaya tekrar dönülmek zorunda kaldığı belirtiliyor.

Hindistan Ulusal Borsasında işlem gören Nifty otomotiv sektör endeksi de 2019 yılında %11 değer kaybına uğramış ve geçtiğimiz Mart ayında da karantina ilan edilmesinin ardından tekrar %31 oranında değer kaybetmişti.

Kaynak: Reuters web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü