Hint Çelik Üreticileri, Çelik Dışsatımına Konan Vergi Nedeniyle Avrupa’daki Müşterileriyle Olan Sözleşmelerinin Bozulması Riskiyle Karşı Karşıya

23 Mayıs 2022

Jindal Çelik ve Güç firmasının genel müdürü V R Sharma, Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada, Hindistan’da bir gecede çelik ürünlerine dışsatım vergisi uygulanması kararının alınmasının ardından Hint çelik firmalarının, Avrupa’dan aldıkları siparişlerini iptal etmeye, dolayısıyla da zarara uğramaya zorlanabileceklerini belirtti.

Hint çelik üreticilerinin, Rusya-Ukrayna krizi nedeniyle Avrupa kıtasında çeliğin sunumunun azalması sonucu bu kıtadaki pazar paylarını artırarak ülkelerinde zayıf durumdaki iç istemin yerine geçirmeye çalıştıkları bir dönemde Hindistan ülke yönetimi Cumartesi günü (21/05/2022) sekiz çelik ürününe %15 oranında dışsatım vergisi getirdi.

Sharma, Reuters’e açıklamasında "Bize en az 2-3 ay süre vermeliydiler, bu kadar önemli bir politikadan haberimiz yoktu." yorumunu yaptı.
Sharma, Hint çelik üreticilerinin, çoğunlukla Avrupa'ya olmak üzere, limanlarda ya da üretimin çeşitli aşamalarında sıkışmış durumda bekleyen yaklaşık 2 milyon ton dışsatım siparişine sahip olduklarını vurguladı.

Sharma ayrıca, "Sözkonusu durum, olasılıkla mücbir nedenlere yol açabilir. Müşterilerin burada bir yanlışı yok ve bu biçimde bir yaklaşım görmeyi hak etmiyorlar." yorumunda bulundu.

Yerküre Çelik Birliği’ne göre Rusya ile Ukrayna, çoğunlukla yerkürenin ikinci büyük çelik dışalımcısı olan Avrupa Birliği'ne olmak üzere önceki yıl 46,7 milyon ton çelik dışsatımı gerçekleştirdi.

Sharma,  yeni alınan vergi kararının Hindistan çelik endüstrisinin maliyetlerini 300 milyon ABD Doları’na kadar artırabileceğini dile getirdi.

Sharma, “Yalnızca bizim firmamızın, dışsatım vergisi sıfır iken alınmış 260.000 tonluk siparişi var.” bilgisini verdi.

Hindistan'ın beşinci büyük ham çelik üretici firması olan ve bu konuda Tata Çelik, JSW Çelik, SAIL Çelik ile Hindistan ArcelorMittal-Nippon Çelik firmaları ile rekabet eden Jindal Çelik ve Güç firması, çelik dışsatımını yoğunlukla Avrupa’ya olmak üzere toplam çelik satışlarının %40'ına kadar artırmayı hedeflemekteydi.

Hindistan ülke yönetiminin çelik dışsatımı üzerine vergi getirmesi, son sekiz yılın en yüksek düzeyine ulaşmış olan tüketici enflasyonunu dizginlemeyi amaçlayan önemli emtiaların vergilerinde yapılmakta olan bir dizi değişikliğin bir parçası.

Sharma, çelik üretiminde kullanılan tüm önemli hammaddeler olan koklaşabilir taş kömürü, PCI kömürü ile antrasit üzerindeki dışalım vergilerinin kaldırılması ile demir cevheri dışsatımına vergi getirilmesinin çelik dışsatımına yönelik darbeyi yumuşatmaya yeterli olamayabileceğini söyledi.

Sharma, "Koklaşabilir taş kömürü fiyatları hala çok yüksek." derken dışsatım vergisinin yerli otomobil üreticileri ile diğer ağır sanayi mühendislik endüstrilerine yarar sağlayacağını da sözlerine ekledi.


Kaynak: economictimes.indiatimes.com
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü