Hırvatistan, Ukrayna Savaşının Tarımsal Gıda Sektörü Üzerindeki Etkisini Azaltmak İçin Yarışıyor

05 Mayıs 2022

Hırvatistan, Ukrayna'daki kriz ışığında gıda güvenliğinin sağlanmasını kilit bir odak noktası haline getirerek üreticilerin savaşın etkileriyle başa çıkmasına yardımcı olacak bir dizi önlem aldı.

Rusya'nın gıda sistemlerini küresel olarak kargaşaya sürükleyen Ukrayna'ya yönelik saldırganlığının başlamasından bu yana, Hırvatistan tarım bakanlığı tarımsal gıda sektörünün korunmasına odaklandı. Hırvatistan tarım bakanı Marija Vučković, Mart ayı başlarında AB tarım bakanlarının ihtilafın sonuçlarıyla ilgili olağanüstü bir video toplantısında, acil durum önlemlerini artırmanın zamanının geldiğini söyleyerek, artan enerji, gübre, ulaşım, hayvan yemi ve diğer maliyetler üzerinde durdu.

Hırvatistan'ın 1991-1995 Anavatan Savaşı deneyimi ışığında Ukrayna'daki mevcut duruma ilişkin “vatandaşlarımızın gıda güvenliğini gözetme” sözü verdi.
Bu nedenle Hırvatistan'ın bu dönemde alınabilecek tüm olası önlemlere hazırlandığını belirterek, ekstra masrafların yükünü vatandaşların çekmek zorunda kalacağına işaret etti.

Bakan “AB pazarında artan talebin olası sonuçları hakkında ciddi olarak düşünmemiz gerekiyor, ancak AB dayanışması veya Ukrayna ile dayanışma ilkesinden vazgeçmeyeceğiz” dedi.


Kaynak: euractiv
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü