İçinde Bulunduğumuz Yılın Üçüncü Çeyreğinde İngiltere'nin Ulaştığı Alüminyum Ambalaj Geri Dönüşüm Başarı Rakamı 37.815 Tona Yükseldi

02 Aralık 2022

Birleşik Krallık'ın alüminyum ambalaj geri dönüşüm oranı yılın üçüncü çeyreğinde de art arda üçüncü kez artarken yıllık hedefin aşılması yönünde ilerliyor. Birleşik Krallık Çevre Ajansı tarafından Kasım ayında (2022) yayınlanan III. çeyrek verilerine göre, içinde bulunduğumuz yılın Temmuz ile Eylül ayları arasında 37.815 ton alüminyum ambalaj geri dönüşüm için toplandı.

Alupro firmasının (Alupro, İtalya merkezli çok uluslu alüminyum işleme firmasıdır. Ç.N.) genel müdürü Tom Giddings, "Alüminyum ambalajların ayıklanarak toplanmasındaki yüksek başarı, ÇYFTK’den (Çöp Yakma Fırını Taban Külü-ÇYFTK – Incinerator Bottom Ash-IBA, çöp yakma tesislerinde çöplerin yakılması sonrası oluşan taban külüdür. Külün içerisindeki kirleticilerin ayıklanmasıyla çıkarılan ürünler geri dönüşümde kullanılabilir. Ç.N.) geri kazanılan gereçler ile yerel yönetim bileşenleriyle imzalanmış olan protokoller konusunda Birleşik Krallık'ın yılın III. çeyreğindeki AKB verileri (Ambalaj Kurtarma Belgesi-AKB – Packaging Recovery Note-PRN, Birleşik Krallık’ta ambalaj atıklarının yeni bir ürüne dönüştürüldüğünü kanıtlayan belge türüdür. Ç.N.) bir diğer güçlü performansı gösteriyor. İçinde bulunduğumuz yılda bugüne kadar yayınlanmış olan AKB'lerin şimdiden hedefin çok ilerisinde olması gerçekten olumlu bir haber." yorumunda bulundu.

Sokak çöplüklerinden toplama, taşıma ile sürekli biriktirme yöntemleri ile 28.003 ton, diğer yollarla da 322 ton alüminyum atık toplanırken çöp yakma fırınlarının yaktıkları çöpün dip külünden 9.491 ton alüminyum geri kazanıldı.

Yoğun Noel sezonu da içerisinde olmak üzere içinde bulunduğumuz yılın bitimine son üç ay kala Birleşik Krallık, geçen yıl gerçekleştirilmiş olan 8.212 tonluk alüminyum atık toplama rakamı da hesaba katıldığında, yıllık 147.632 tonluk net istemle yıllık toplama ile geri dönüşüm hedefinin %80'ini yakaladı.

Giddings ayrıca, "Birçok kişi, Korona salgını sırasında yaşanan yüksek geri dönüşüm oranlarının yalnızca kısa dönemli bir eğilim olduğunu öne sürse de, etkileyici düzeyde yüksek alüminyum ambalaj geri dönüşüm hacimlerinin devam ettiğini görmek güven verici. 4. çeyreğe girerken, hacimlerin yüksek kalacağını varsayarsak, geri dönüşüm oranlarının rekor düzeylere ulaşacağını görebiliriz ki bu da sektör için büyük bir başarı, ayrıca sözkonusu gelişme, gelecek yılın hedeflerinin sabit kalacağı haberlerinin karşısında bizleri yeni yılda da ilerlemeyi sürdürme yolunda olumlu bir konuma getiriyor.” yorumunu da ekledi.

Kaynak: alcircle
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü